Liste over Bahrains konger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over Bahrains konger omfatter herskere med ulike titler - hakim, sjeik eller konge - i tiden fra Bahrain oppsto som egen stat i 1783 og til vår tid.

Mellom 1783 og 1971 hadde herskeren tittelen hakim og fra 1971 til 2002 var tittelen emir. Den 14. februar 2002 erklærte daværende emir Hamad bin Isa Al Khalifa Bahrain som kongedømme og han utropte seg selv som den første konge.

Kongen har vide fullmakter, blant annet å utnevne statsminister og regjering, øverstkommanderende for forsvaret, leder for det juridiske råd, utpeke medlemmer til overhuset og oppløse den valgte nasjonalforsamlingen.[1]

Bahrains konge
Hakim
Emblem of Bahrain.svg
Hamad bin Isa Al Khalifa
Typemonark
Sittende
Hamad bin Isa Al Khalifa

siden 6. mars 1999
VirkeområdeBahrain
ResidensRiffa-palasset
Etablert1783
Første
embedsholder
Ahmed ibn Muhammad ibn Khalifa
1783

Hakim av Bahrain (1783–1971)[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Anm.
fra til
1 Ahmed ibn Muhammad ibn Khalifa
(?–1795)
No image.png 1783 1795 Erobret Bahrain fra perserne, grunnla al-Khalifa-dynastiet og ble den første konge (hakim) av Bahrain i 1783.
2 Salman bin Ahmad al-Khalifa
(?–1826)
1795 1826 I samkongedømme
3 Abdullah ibn Ahmad al-Khalifa
(?–1843)
1796 1843 I samkongedømme
4 Khalifah ibn Sulman al-Khalifa
(?–1834)
1825 1834 Erstattet Salman al-Khalifa i samkongedømmet
5 Muhammad ibn Khalifah al-Khalifa
(?–1877)
1834 1842 Erstattet Khalifah i samkongedømmet
6 Muhammad ibn Khalifah al-Khalifa
(?–1877)
1843 1868 Andre herskerperiode, som enekonge
7 Ali ibn Khalifah al-Khalifa
(?–?)
1868 1869
8 Muhammad ibn Khalifah al-Khalifa
(?–1877)
1869 1. desember 1869 Tredje herskerperiode som endte med at han ble avsatt og sendt i eksil til India hvor han døde i 1877
9 Isa ibn Ali al-Khalifa
(1848–1932)
Isa bin Ali Al Khalifa (1848 – 1932).png 1. desember 1869 26. mai 1923 Tvunget av britene til å abdisere. Han døde i 1932.
10 Hamad ibn Isa al-Khalifa
(1872–1942)
Hamad bin Isa Al Khalifa (1872–1942).png 27. mai 1923 20. februar 1942
11 Salman ibn Hamad al-Khalifa
(1894–1961)
Salman bin hamad al khalifa I 2014-06-18 15-33.jpg 20. februar 1942 2. november 1961
12 Isa ibn Salman al-Khalifa
(1931–1999)
Isa bin Salman Al Khalifa 1998.jpg 2. november 1961 16. august 1971 Bahrain fikk i 1961 sin selvstendighet fra Storbritannia og landet ble et emirat. Herskertittelen hakim ble erstattet av emir.

Emir av Bahrain (1971–2002)[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Anm.
fra til
13 Isa ibn Salman al-Khalifa
(1931–1999)
Isa bin Salman Al Khalifa 1998.jpg 2. november 1961 16. august 1971
14 Hamad ibn Isa al-Khalifah
(1950–)
Hamad bin Isa Al Khalifa April 2016.jpg 6. mars 1999 14. februar 2002 En grunnlovsendring omgjorde emiratet til kongedømme og Hamad ble konge fra denne dato.

Konge av Bahrain (2002–)[rediger | rediger kilde]

Nr. Navn
(født–død)
Bilde Regjeringstid Anm.
fra til
15 Hamad ibn Isa al-Khalifah
(1950–)
Hamad bin Isa Al Khalifa April 2016.jpg 14. februar 2002 sittende Hamid har i sin regjeringstid gjennomført store reformer, blant annet satt fri politiske fanger og gitt kvinner stemmerett.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «(Report). Bahrain Independent Commission of Inquiry. 23 November 2011» (PDF). Bahrain Independent Commission of Inquiry (BICI). 23. november 2011. s. 15. Besøkt 13. januar 2021.