Liste over øyer i Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er en liste over øyer i Sverige. Sverige har nesten 270 000 øyer, hvorav 38 % er havsøyer og 62 % er innlandsøyer. Pr. 2013 var 984 av disse befolket.[1] Denne listen inkluderer de 50 største, etter areal, med statistikk fra 2014.[2]

I 2014 offentliggjorde Statistiska centralbyrån ny statistikk der en øy, slik som tidligere, ble definert som «et landområde omgitt av vann». I denne statistikke gjorde man ikke unntak for områder som har blitt kunstig skilt fra fastland, og derfor tradisjonelt ikke har blitt oppfattet som øyer. Södertörn (som er adskilt fra fastland ved utgravde Södertälje kanal) blir derfor ansett som Sveriges tredje største øy, etter Gotland og Öland.[1][3]


Listet etter størrelse[rediger | rediger kilde]

Nr Øynavn Län Landareal Omkrets Befolkning Bygninger
hektar km Totalt Bosteder
1 Gotland Gotlands län 296 776 769 56 656 79 938 29 586
2 Öland Kalmar län 134 268 535 24 984 61 934 24 528
3 Södertörn Stockholms län 120 696 625 797 334 231 503 112 937
4 Orust Västra Götalands län 34 374 226 14 562 23 674 11 184
5 Hisingen Västra Götalands län 19 725 143 147 200 57 052 22 509
6 VärmdöBoo Stockholms län 17 896 236 57 497 39 574 18 739
7 Tjörn-Mjörn Västra Götalands län 14 688 188 14 024 19 409 8 761
8 Väddö-Björkö Stockholms län 12 800 218 1 711 10 347 5 904
9 Fårö Gotlands län 10 909 100 503 3 651 1 337
10 Gräsö Uppsala län 9 488 225 665 3 885 2 025
11 Selaön Södermanlands län 9 465 90 1 758 3 083 1 304
12 Färingsö-Eldgarnsö Stockholms län 8 256 103 8 681 7 846 4 313
13 Haraholmen-Renön-Nötön-Pitholm-Bondön Norrbottens län 8 075 122 8 008 8 264 3 457
14 Tosterön-Aspön-Oknön Södermanlands län 7 663 115 3 590 3 606 1 797
15 Ekerön-Munsön Stockholms län 6 816 100 15 369 9 148 5 138
16 Alnön Västernorrlands län 6 771 61 8 530 9 347 4 127
17 Fågelö-Torsö Västra Götalands län 6 234 93 516 1 391 534
18 Ingarö Stockholms län 6 201 95 6 855 8 314 5 131
19 Ljusterö Stockholms län 6 160 126 1 473 6 198 3 145
20 Ammerön Jämtlands län 5 947 81 103 529 205
21 Mörkö Stockholms län 5 803 102 405 1 338 642
22 Kållandsö Västra Götalands län 5 652 125 929 2 509 983
23 Storforsön Värmlands län 5 411 57 969 1 243 519
24 Hemsön Västernorrlands län 5 402 49 130 860 385
25 Hammarön-Nolgårdsholmarna Värmlands län 5 119 109 14 709 9 139 4 734
26 Ornö Stockholms län 4 767 91 211 1 646 1 008
27 Bolmsö Kronobergs län 4 217 70 373 1 207 485
28 Härnön Västernorrlands län 4 101 49 9 440 5 100 2 468
29 Frösön Jämtlands län 4 066 38 10 570 5 949 2 352
30 Gotska Sandön Gotlands län 3 639 25 0 57 11
31 Vätö Stockholms län 3 427 48 725 3 497 2 068
32 Lidingö Stockholms län 3 002 54 44 897 15 061 8 125
33 Utö Stockholms län 2 936 80 191 960 491
34 Iggesund-Skälölandet-Långön Gävleborgs län 2 899 71 3 054 3 064 1 181
35 Yxnö-Lagnö (Nedre Lagnö og Övre Lagnö)-Gränsö-Norra Finnö Östergötlands län 2 657 92 213 1 466 561
36 Orrnäsön Jämtlands län 2 624 37 42 171 68
37 Adelsön Stockholms län 2 624 33 741 1 463 732
38 Visingsö Jönköpings län 2 497 35 750 2 004 634
39 Vindö-Djurö-Skarpö Stockholms län 2 493 97 1 943 4 508 2 941
40 Oxnö-Svärdsö-Torö Stockholms län 2 486 68 520 4 049 1 262
41 Singö Stockholms län 2 482 68 287 1 905 1 003
42 Rånön Norrbottens län 2 475 49 0 75 28
43 Sandön Norrbottens län 2 472 55 53 806 298
44 Obbolaön Västerbottens län 2 341 54 2 786 3 679 1 467
45 Lovön Stockholms län 2 325 36 953 799 367
46 Skanör-Falsterbo-Ljunghusen (Falsterboön) Skåne län 2 297 72 9 599 18 517 5 013
47 Holmön Västerbottens län 2 250 51 59 839 224
48 Muskö (vestre del) Stockholms län 2 224 48 480 1 151 561
49 Blidö Stockholms län 2 223 77 598 4 107 2 368
50 Sollerön-Lerön Dalarnas län 2 221 34 1 170 3 035 950

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Flest öar finns i Norrbotten». SCB. 8. desember 2014. Arkivert fra originalen 15. september 2018. Besøkt 14. september 2018. 
  2. ^ «SCB - De 50 största öarna». 18. desember 2014. Arkivert fra originalen 3. mars 2016. 
  3. ^ «Oväntad tredjeplats i ny svensk ö-lista». Aftonbladet. 15. desember 2014. Besøkt 16. september 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]