Lisa Kristoffersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lisa Kristoffersen
OB.F13162 Lisa Kristoffersen.jpg
Byoriginalen og dyrevennen Lisa Kristoffersen i 1917.
Født1833
Død1928
Nasjonalitet Norge
Bygårdene mellom Bergensgate og Stavangergate på Bjølsen i Oslo med front mot Lisa Kristoffersens plass.

Lisa Kristoffersen (født 1833, død 1928), kalt «Dyre-Lisa», «Bikkje-Lisa» og «Kristianias våkne samvittighet», var en av Kristianias originaler som påtok seg oppgaven som dyrenes beskytter i byen.

Hun var født på Sagene og giftet seg ung. Hun og mannen flyttet til USA, hvor de ble i nærmere 25 år. I Chicago hvor de bodde, engasjerte hun seg for dyrenes ve og vel ved siden av å drive sitt eget vaskeri og strykeri.

Tilbake i Kristiania, sto hun på torget og solgte frukt, bær og blomster. Lisa måtte livnære seg og mannen, som var syk og uten arbeid. Lisa tok gjerne oppstilling ved foten av Youngsbakken, Norabakken og Smithebakken, som var steder hvor hestene strevde med tunge lass og derfor kunne være utsatt for kjørekarenes vrede. Det samlet seg gjerne folkemengder der hvor hun var på ferde med sitt rutete sjal og paraply.

Hun nøt stor respekt og var fryktet blant kjørekarer og andre som ikke behandlet dyrene med pietet. Dersom en kjørekar ikke lystret henne, fikk han kjenne knortekjeppen på ryggen. Hjalp ikke dette blåste hun i politifløyten og overlot vedkommende til en politikonstabel.

I 1907 stiftet hun sammen med venner den første foreningen for dyrebeskyttelse i Kristiania. Hun tjenestegjorde som inspektør i foreningen. Lisa Kristoffersen er blitt hedret etter sin død som dyrebeskyttelsens pioner. I 1934 fikk hun en plass på Bjølsen oppkalt etter seg, Lisa Kristoffersens plass.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Sanstøl, Jorunn: Jeg er Lisa Kristoffersen! i Byminner nr.4-2009, s.42-44
  • Nielson, Haakon B. : Lisa Kristoffersen, dyrenes beste venn, artikkel i Aftenposten 21/10-1981