Lipka-tatarer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tatarmoské og begravelsesplass på Lukiškių aikštė (Lukiškės plass) (1830), Vilnius. Moskeen ble erstattet med en mer tradisjonell i 1867

Lipkatatarer (også kjent som litauiske tatarer, belarusiske tatarer, polske tatarer, lipkowie, lipcani eller muślimi) er en gruppe tatarer som opprinnelig bosatte seg i Storfyrstedømmet Litauen i begynnelsen av ​​1300-tallet.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

De første nybyggere prøvde å bevare sin sjamanistiske religion og søkte asyl blant de ikke-kristne litauere[1]. Mot slutten av 1300-tallet ankom en annen bølge av tatarer, muslimer, som ble invitert til Storfyrstedømmet av Vytautas den store. Disse tatarer slo seg først ned i Det egentlige Litauen omkring Vilnius, Trakai, Grodno og Kaunas[1] og spredte seg senere til andre deler av storfyrstedømmet, som senere ble en del av den polsk-litauiske realunion, i områder som er en del av det nåværende Litauen, Belarus og Polen. Fra begynnelsen av ​​deres bosettelse i Litauen var de kjent som Lipka-tatarer. Selv om de bevarte sin religion, ble deres historie knyttet tett til den overveiende kristne polsk-litauiske realunion. Fra slaget ved Grunwald og fremover deltok Lipka-tatarenes lette kavaleriregimenter i alle betydelige slag på Litauens og Polens side.

Lipka-tatarenes opprinnelse kan spores tilbake til statene som etterfulgte det mongolske rike under Djengis Khan, Den hvite horde, Den gyldne horde, Krim-khanatet og Kazan-khanatet. De tjente opprinneligt som en fyrstelig militær kaste, men ble senere byboere kjent for sitt håndverk, sine herter og sine gartnerferdigheter. Gjennom århundrer motstod de assimilasjon og fastholdt sin tradisjonelle livsstil. Mens de var meget knyttet til deres religioner, mistet de over tid deres opprinnelige tatarspråk og gikk for de flestes vedkommende over til å tale polsk[2].

Der er stadig små grupper av Lipka-tatarer i dagens Litauen, Belarus og Polen, samt samfunn i USA.

Tatarmoskeer i Vilnius[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Lietuvos totoriai ir jų šventoji knyga - Koranas Arkivert 29. oktober 2007 hos Wayback Machine.
  2. ^ Harvard Encyclopedia of American Ethnic Groups, "Polish or Lithuanian Tartars", Harvard University Press, s. 990

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]