Linje 2 (Mexico bys metro)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Linea 2
Linjelogo
Basisdata
Transporttypeundergrunnsbane
StedMexico by
Åpnet1. august 1970
Drift
EierSistema de Transporte Colectivo (STC)
OperatørMexico bys metro
Sporlengde23,431 km
Sporvidde1,435 mm
ElektrifiseringStrømskinne
Antall stasjoner24

Linje 2 (Línea 2) er en undergrunnslinje ved Mexico bys metro. Den har fargen blå på rutekart og krysser sentrum av byen fra vest til øst i første del og nord til sør i nederste del. Linjen betjener 24 stasjoner mellom Cuatro Caminos og Tasqueña, og har over 20,7 km med spor.

Linje 2 var den andre linjen som ble konstruert. Den ble tatt i bruk den 1. august 1970 fra Pino Suárez til Tasqueña; den 14. september 1970 fra Pino Suárez til Tacuba og den 22. august 1984 fra Tacuba til Cuatro Caminos.

Den korresponderer med linje 7 ved Tacuba, med linje 3 ved Hidalgo, med linje 8 ved Bellas Artes, med linje 1 ved Pino Suárez og med linjene 8 og 9 ved Chabacano. Ved stasjonen Tasqueña møter den Tren Ligero, som går til Xochimilco.

Linje 2 har 45 forholdsvis nye togsett av typen NM-02. 30 togsett ble laget ved fabrikken til Bombardier Transportation i Mexico, som tidligere var selskapet C.N.C.F, også kjent som Constructora Nacional de Carros de Ferrocarril, forkortet (Concarril). De 15 andre togsettene er laget ved CAF i Spania. Tidligere hadde linjen togsett av modellene NC-82 og noen NM-83.

Den 20. oktober 1975 skjedde den alvorligste metroulykken i Mexico by på denne linjen. 20 personer ble drept da tog kolliderte ved stasjonen Viaducto. Et tog tok imot passasjerer på stasjonen mens det ble truffet av et annet som ikke hadde fått signal om å stoppe. Etter denne ulykken ble det installert automatiske trafikklys på alle linjene.

Linjen er bygget ved avenyene: Puerto Rico, Calz. de Tlalpan, Calz. San Antonio Abad, Pino Suárez, Seminario, República de Guatemala, Tacuba, Av. Hidalgo, Puente de Alvarado, Ribera de San Cosme, Calz. México – Tacuba og Calz. San Bartolo Naucalpan. Fra Tasqueña til San Antonio Abad er linjen overjordisk. Fra Pino Suárez til Panteones går den under jorden. Cuatro Caminos er også en underjordisk stasjon.

Stasjoner[rediger | rediger kilde]

Kart over Linje 2.
Stasjonsnavn Overganger
Cuatro Caminos
Panteones
Tacuba Linje 7
Cuitláhuac
Popotla
Colegio Militar
Normal
San Cosme
Revolución
Hidalgo Linje 3
Bellas Artes Linje 8
Allende
Zócalo
Pino Suárez Linje 1
San Antonio Abad
Chabacano Linje 8 Linje 9
Viaducto
Xola
Villa de Cortés
Nativitas
Portales
Ermita
General Anaya
Tasqueña