Lindøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lindøy
Lindøy sett fra fergen mellom Stavanger og Tau
Geografi
PlasseringByfjorden
Lengde 800±0 meter
Bredde 750 meter
Administrasjon
LandNorge
Posisjon
Kart
Lindøy
58°59′24″N 5°48′31″Ø

Lindøy ligger i Byfjorden i Stavanger, rett øst for Vassøy. Turmulighetene er gode, og strekker seg på en ca. 2,8 km lang turvei fra Sørvik, hvor det også er et stort bryggeanlegg, med stupebrett, badestiger og grillplass. Det er også god plass til å fortøye båten.

Per april 2018 hadde Lindøy 6 innbyggere[1] og tilhører Storhaug kommunedel.[2]

Barnevernsinstitusjon[rediger | rediger kilde]

Utfyllende artikkel: Barnevern i Norge – et tilbakeblikk

Lindøy har i mange år blitt brukt som barnevernsinstitusjon, hvor barn og unge har gått på skole. Et lokalt munnhell i Stavanger, som foreldre skal ha sagt til sine viltre barn er «pass deg, ellers sende eg deg te Lindøy!»

Bakgrunnen for institusjonen på Lindøy var da presten og politikeren Lars Oftedal kjøpte den 280 dekar store øya i 1887. Året etter åpnet det såkalte «Redningshjem og Oppdragelsesanstalt» som hadde plass til 30 «vanartede og fordervede gutter». Også andre steder ble slike institusjoner åpnet på isolerte øyer rundt om i landet, som Bastøy i Oslofjorden og Ulvsnesøy fem mil øst for Bergen. De første årene var virksomheten knyttet til Waisenhuset i Stavanger og ble skolehjem for gutter som var uskikket til å bo der.

I 1896 kom «Lov om behandling av forsømte børn», Vergerådsloven, og denne introduserte begrepet skolehjem. I 1900 ble øya kjøpt av kommunen og fra 1907 fantes det to institusjoner på øya, skolehjemmet «Håpet» på nordsiden i Nordvik og tvangskolen «Tvangen» i Sørvik. «Håpet» var eldst,og skulle vise seg å være lengst i drift. For å bli sendt til «Tvangen» var ofte årsaken utstrakt skulking, mens det var verre tilfeller som ble sendt til «Håpet». Dette skolehjemmet hadde plass til 30 gutter, mens «Tvangen» hadde plass til tolv, og disse virksomhetene eksisterte sammen fram til «Tvangen» brant i 1946.

Vergerådene ble avskaffet ved den nye Barnevernloven av 1953 og disse ble erstattet av barnevernsnemnder. Skolehjemmet ble da kalt for «spesialskole». Fra 1995 ble Lindøy en ren barnevernsinstitusjon.

I dag er Lindøysenteret en omsorgsinstitusjon for ungdommer som er 18 år og yngre. Senteret ble planlagt nedlagt i 2010. Vedtaket ble endret og institusjonen har i dag seks plasser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stavanger Aftenblad Magasin: "To nye liv", 28. april 2018 s.29.
  2. ^ https://www.stavanger.kommune.no/om-stavanger-kommune/bydeler-i-stavanger/bydelskart/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]