Lindesvermer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Lindesvermer
lindesvermer
lindesvermer
Vitenskapelig(e)
navn
:
Mimas tiliae
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: lindesvermer
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Svermere
Slekt: Mimas
Habitat: parker og hager
Utbredelse: tempererte Europa og Asia, i Noreg på Sørlandet og Østlandet

Lindesvermer (Mimas tiliae) er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). I Norge finnes den på Sørlandet og Østlandet, men er ikke spesielt vanlig. Larven går på lind (Tilia spp.).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (vingespenn 70 – 80 mm) sommerfugl med spoleformet kropp og smale vinger. Forvingene er flikete. Hodet er ganske lite og munndelene reduserte, antennene tynne og smalt fjærformede. Kroppen er grå, med nokså lange, nedliggende hår. Forvingene kan ha ulike nyanser av brunt, rødlig eller grønt, vanligst er grunnfargen olivengrønn. De har et bredt, ujevnt, mørkt tverrbånd omtrent i midten, dette er ofte delt i to. Ved vingespissen er det et lyst felt. Bakvingene er brune med rustrøde kanter, litt innbuktet foran bakhjørnet som er svart. Larven er grønn med små, hvite flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som de andre artene i Smerinthinae tar ikke lindesvermeren næring til seg som voksen, men lever på opplagsnæring fra larvetiden. Larven lever på lind (Tilia spp.), sjeldnere på andre løvtrær. Den spiser bare om natten, om dagen sitter den gjemt under et blad. Den voksne sommerfuglen flyr i mai – juni.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Lindesvermeren finnes i det meste av Europa, og videre østover til Japan. I Norge finnes den bare på Østlandet og Sørlandet, nord til Ringerike og vest til Kristiansand. Enkelte steder kan den være ganske vanlig.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]