Linderödsåsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Linderödsåsen
Høyde 210 moh.
Sekundærfaktor 85 km[1]
OmrådeSkåne
Kart
Linderödsåsen
55°40′00″N 14°16′00″Ø

Linderödsåsen er den største av åsene i Skåne i Sverige. Åsen er 15 - 30 kilometer bred og omkring 60 kilometer lang. Den strekker seg fra like nord for Höör og i sørøstlig retning til Hanöbukten, der den stuper bratt ned i havet med fjellkollen Stenshuvud i Stenshuvud nasjonalpark.

Åsen er en horst i grunnfjellet, med brattere kant mot nordøst enn på den sørvestre siden. Dette er samtidig en del av en større forkastningssone, Tornquistsonen, som strekker seg fra Ukraina og ut i Nordsjøen.

Høyeste punkt på åsen er fire kilometer øst-nordøst for Önneköp (og fire kilometer nordvest for trig.punktet på Hallabjär), såvidt over 210 meter over havet.[2]

Åsen har navn etter stedsnavnet Linderöd, av treslaget lind og det gamle ryd (rydning). I åssidene finnes bøk- og eikeskog, mens det oppe på åsen er mer granskog, myr og lynghei. Langs åsen er det opprettet en rekke naturreservater.

Åsen utgjorde grensen mellom tidligere Kristianstads län og Malmöhus län. I dag krysses åsen av Europavei 22 mellom Hörby og Tollarp.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Avstand til Hallandsås i nordvest.
  2. ^ «Kartor, flygbilder och ortnamn». Lantmäteriet. Besøkt 21. februar 2016. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Skånes bebyggelse del I. (1958).
  • Linderödsåsen 2007. Linderödsåsens Turism.
  • Nationalencyklopedin. (1993). Bra Böcker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]