Limoniscus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Limoniscus
Limoniscus violaceus
Nomenklatur
Limoniscus
Reitter, 1905
Synonymi
=
Populærnavn
Tannsmellere
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieSmellere
Økologi
Antall arter: 27, 2 i Europa
Habitat: terrestrisk, larvene i jorden eller død ved
Utbredelse: den palearktiske sone
Inndelt i

Limoniscus er en slekt av biller som hører til familien smellere (Elateridae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (5 – 20 millimeter), mørke smellere, vanligvis langstrakte og mer eller mindre parallellsidige. Hodet er kort og bredt, med små fasettøyne. Antennene er 11-leddete, nokså korte, tydelig sagtakkede. Brystskjoldet (pronotum) er mer eller mindre firkantet sett ovenfra, gjerne omtrent så langt som bredt. Sidekantene er tydelig markerte, og bakhjørnene er mer eller mindre tilbaketrukket. Dekkvingene er langsmale, vanligvis omtrent så brede som brystskjoldet, som oftest med tydelige lengdestriper.

Larvene er sylindriske, glatte med en voksaktige overflate og spredte hår, gjerne rød- eller gulaktige. Hodet er noe flatt med fremoverstrakte kjever. Det bakerste leddet har vanligvis et par kraftige utvekster av varierende form. Beina er ganske korte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten har larver som lever i død ved. Den europeiske arten Limoniscus violaceus lever i muld i hulrom ved roten av store løvtrær. Den er regnet som truet og er dermed også fredet i Europa [1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten har en palearktisk utbredelse, med flest arter i Øst-Asia. Fire forekommer i den vestlige delen av den palearktiske sone, to av dem er utbredt i Sør- og Mellom-Europa nord til Tyskland.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ : Gouix, J. Mertlik, A. Jarzabek-Müller, T. Németh og H. Brustel (2012) Known status of the endangered western Palaearctic violet click beetle (Limoniscus violaceus) (Coleoptera). Journal of Natural History 46(13-14):769-802. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]