Limes Saxoniae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Limes Saxoniae (latin: "Saksiske grense"), også kjent som Sachsenwall, var en grense, som ble fastlagt rundt år 810 av frankerne under Karl den store. Formålet var å skille saksere i Holsten fra de slaviske obotriter, som levde i de østlige delene av det senere Slesvig-Holsten. Intet taler for etablering av et festningsverk.

Kart over Limes Saxoniae
Moderne monument dedikert Limes Saxoniae nær Hornbek

Etter at Karl den store hadde fjernet sakserne fra noen av landene sine og gitt dem til obotrittene (som var allierte av Karl den store), klarte han endelig å erobre sakserne i de saksiske krigene. I 811 undertegnet han Heiligen-traktaten med de danske naboene og har etter all sannsynlighet nådd en grenseavtale med de polabiske slaverne i øst. Denne grensen skal imidlertid ikke betraktes som en befestet linje, men snarere en definert linje som går gjennom midten av grensesonen, et område med myr og tykk skog som var vanskelig å passere gjennom. Adam av Bremen beskriver grensen i historieverket Gesta Hammaburgensis ecclesiae pontificum skrevet omkring år 1075. Grensen skal ha gått fra Elben nær Boizenburg nordover langs elven Bille til munningen av Schwentine ved Kielfjorden og Østersjøen.

Grensen ble brutt flere ganger av de slaviske obotrittene (983 og 1086) og Mieszko II Lambert av Polen (1028 og 1030). Limes Saxoniae ble oppløst i den første fasen av Ostsiedlung, da grev Henry av Badewide kjempet i Wagrian-landene i 1138/39 og den slaviske befolkningen ble germanisert av saksiske bosettere.