Lillerussland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lillerussland

██ Lillerussland 1347.

██ Lillerussland 1600-tallet.

██ Lillerussland 16491667.

██ Lillerussland etter 1667.

██ Lillerussland 1799-1917

Lille-Russland (ukrainsk Мала Русь, russisk Малая Русь eller Малороссия) er en historisk betegnelse, ganske flytende, men etterhvert for de nordlige og sentrale delene av dagens Ukraina. Betegnelsen har vært i bruk fra bysantinsk tid (gresk Μικρὰ Ῥωσία) til slutten av 1800-tallet, da man i stedet begynte å bruke betegnelsen Ukraina om området.

Avgrensninger[rediger | rediger kilde]

Den geografiske avgrensningen av Lillerussland har variert gjennom tidene. Den siste perioden da området var klarest avgrenset, på 1800-tallet var det oppdelt i fire guvernementer (gubernija): Kyiv, Poltava, Kharkov og Tsjernigov. Guvernementene var videre inndelt i provinser (oblast).[1]

Maleriet «Epleblomst i Lillerussland» av Nikolaj Sergejev (1895)

Når Peter Tsjajkovskijs 2. symfoni kalles ved tilnavnet «den lillerussiske symfoni», er det nevnte område (kart til venstre)) man skal ha i tankene. Den ble til i 1872 mens Tsjajkovskij ferierte hos sin søster i Kamjanka i Lillerussland.

Kart fra 1904

Lillerussland var det navn som Storfyrstedømmet Litauen fikk på 1300- og 1400-tallet. Deler av Storfyrstedømmet Litauen ble senere en del av Tsarrussland og Keiserdømmet Russlands landsdel Lillerussland. På den tiden tok storfyrstedømmene hver sin metropolitt men var likevel beslektede, ettersom størstedelen av begge lå i det område som tidligere hadde tilhørt Kyivriket. Uttrykket Lillerussland var atskilt fra Storrussland, det vil si Moskvariket, det som senere ble hoveddelen av det europeiske Russland.

Det settes ofte feilaktig et enkelt likhetstegn mellom Lillerussland og dagens Ukraina, men store deler av dagens søndre og østre Ukraina (Ukrainas hvite område på kartene siden av) var aldri en del av Lillerussland. Det samme gjelder det rutenske Karpato-Ukraina som omtrent tilsvarer nåværende Zakarpatska oblast i vestre Ukraina. Det sistnevnte området var del av Østerrike-Ungarn i hundretalls år. Årene 1918-1945 var det en del av Tsjekkoslovakia og først etter andre verdenskrigs slutt i 1945 ble området en del av Sovjetunionen. Også Lillerussland ble da inkorporert sammen med nordre delen av det tidligere Ny-Ryssland i sovjetrepublikken Ukrainske SSR i 1922.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ryssland i Nordisk familjebok (1. utgave, 1890)
Autoritetsdata