Lillebæltsbroen (1970)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lillebæltsbroen
Lillebæltsbroen, april 2004
TypeHengebro
StedJylland-Fyn
Åpnet21. oktober 1970
StrekningEuropavei 20
Lengde1 700 meter
Høyde120 meter
Fri høyde44 meter
Største spenn600 meter
Bredde33,3 m
KrysserLillebælt
Materialearmert betong
Kart
Lillebæltsbroen
55°31′07″N 9°44′57″Ø

Lillebæltsbroen (også kalt Den nye Lillebæltsbro) er en seksfelts motorveisbro mellom Jylland og Fyn bygget i perioden 1965 til 1970 og innviet 21. oktober samme år. Arkitekten var Orla Mølgaard-Nielsen. «Den nye Lillebæltsbro» avlaster den gamle Lillebæltsbroen, som kun har et kjørbart felt i hver retning. Til gjengeld er den gamle broen også åpen for fotgjengere og syklister og har en dobbeltsporet jernbane.

Broen er 1 700 meter lang, 33,3 meter bred og har et fritt spenn på ca. 600 meter. Gjennomseilingshøyden er 44 meter. Gjennomseilingshøyden for Lillebælt er dog betinget av Den gamle Lillebæltsbroen som har en gjennomseilingshøjde på 33 meter. Den nye Lillebæltsbroen er utstyrt med tre kjørebaner i hver retning.

1960-tallet begynte veien på den eldre Lillebæltsbroen å bli ansett som utilstrekkelig. Den var for smal for den intensive trafikken som gikk over broen. En utvidelse av veien og broen ble ikke ansett som riktig, en ny bro var nødvendig for god flyt i den økende biltrafikken. Ved tidspunktet for ferdigstilling hadde ikke Danmark noen større sammenhengende nettverk av motorveier, men på dette tidspunktet hadde også Sverige enkelte motorveistrekninger uten forbindelser til hverandre. Broen ble bygd med full motorveistandard helt fra starten av, siden man hadde planer om et sammenhengende motorveinett, og med tanke på den ganske store trafikkmengden allerede da. Av den grunn har veien tre felt i hver kjøreretning. Man bygget altså bevisst for å takle fremtidige trafikkbehov. I dag er det motorveien på E20 som går på broen og det er en av Danmarks viktigste motorveier. Den fungerer nå også som en motorvei som forbinder Sverige og Tyskland med hverandre.

Selve broen er en hengebro som er utstyrt med hengende kabler som holder broen oppe. Den gjør at Jyllands motorveier er forbindet til motorveien på Fyn. Ettersom det er en del av den lengre, sammenhengende motorveiforbindelsen mellom Sverige og Tyskland utgjør broen et viktig innslag i det europeiske nettverket av motorveier.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]