Lille Tøyen hageby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lille Tøyen hageby
Lille Tøyen hageby. Legg merke til hvor like alle murhusene er stilmessig
Beliggenhet
Kart
Lille Tøyen hageby
59°55′14″N 10°47′07″Ø

Lille Tøyen hageby.

Lille Tøyen Hageby er en hageby i Oslo etablert i perioden 1917 til 1922.[1] Området er omtrent 75 dekar stort og er i dag organisert som borettslag og ligger i strøket Lille Tøyen.

Lille Tøyen Hageby ble etablert for å avhjelpe den store boligmangelen i den raskt voksende hovedstaden. Etter modell av engelske garden cities søkte man å kombinere landets gleder og byens komfort. Oppdraget med å tegne Lille Tøyen Hageby ble gitt til arkitekten Magnus Poulsson, som tidligere hadde tegnet lignende boliger både for Norsk HydroRjukan og andre.

Byggingen skjedde i tre trinn, og murbygningene inneholdt ett-, to- og treroms leiligheter, alle med eget kjøkken. Totalt ble det etablert 318 boenheter. Oppvarmingen skjedde med vedfyring, og frem til andre verdenskrig var det innlagt gass til matlaging.

Lille Tøyen Hageby står i dag på Byantikvarens gule liste. I 1986 godkjente Byantikvaren en arkitekttegnet, helhetlig plan for utbygging av arker på alle loft. Noen år senere kom det også en plan for innsetting av hagedører, og for bygging av hageboder i hager som grenser mot ytterkanten av området.

Etter først å ha vært i kommunalt eie, ble Lille Tøyen Hageby etablert som borettslag i 1957.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gjerland, Leif; historieformidler (25. november 2019). «Oslo før: Slik ble byens «antirevolusjonære» hagebyer til». Aftenposten. Besøkt 8. juni 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]