Lille O

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lille O
LandNorge
StedOslo kommune
Kart
Kart
Lille O
59°56′42″N 10°46′20″Ø

Lille O eller Lillo er en tidligere gård i Oslo. De bevarte bygningene har adresse Sandakerveien 100 (med gnr. 77 bnr. 1) og ligger helt sør i Nydalen. Dagens bygninger er reist etter en brann 27. juni 1800. Lillo var tidligere også navnet på strøket rundt gården, men i dag brukes heller strøksnavnet Nydalen. Lille O består av flere bygninger; våningshuset som er fra ca. 1890, en sidebygning som ble brukt av innleid arbeidskraft, hønsehus/vognskjul, en driftsbygning og stabbur. Stabburet sto opprinnelig på Gjetemyren gård og ble flyttet hit i 1897.

Den opprinnelige gården «Oo» (nevnt 1279) var etter navnet å dømme en av de eldste i Oslo. Den har sitt navn fra norrønt ó, en sideform av á («elv», her sannsynligvis Akerselva). Gården ble delt ca. 1550 i «Storo» og «Lillo». Frem til 1663 var gården krongods. I 1741 ble eiendommen overtatt av Christian Ancher og fra 1788 var den i bondeselveie. På 1850-tallet kjøpte Kværner-gründeren Oluf Onsum opp Lillo gårds fallrettigheter, fikk revet den gamle gårdssaga og bygget opp en bedrift han kalte «Christiania Spiger- og Valtse Værk». Like fullt var det jordbruksproduksjon på gården fram til 1980 da Nyegaard & Co kjøpte eiendommen.

Gårdstunet eies av GE Healthcare (etterfølgeren til Nyegaard & Co) og er kommunalt vernet.

Boligområdet Lillo terrasse er bygget på de nordlige delene av jordene til den tidligere Lillo gård. Skillet mellom Lillo og Grefsengårdene var der Kapellveien er i dag.

Boligprosjektet Lillo Gård med byggestart i 2016 utvikles idag på tomten. Det utvikles ca 400 boliger på høydedraget i Nydalen, og vil være ferdigstilt i 2021.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]