Lilavati

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Crystal Clear action configure.pngI arbeid: Denne artikkelen er en del av klasseprosjektet Wikipedia:Underprosjekter/Kvinner i vitenskapen, og er under utarbeidelse. Hvis artikkelen er ferdigutviklet og følger Wikipedias stilmanual, kan malen fjernes uten videre.


Lilavati (også Leelavati, sanskrit: लीलावती, Lilavati) var Bhāskara IIs avhandling om matematikk. Det er første bind av hans hovedverk Siddhanta Shiromani, sanskrit for «Kronen av avhandlinger," sammen med Bijaganita, Grahaganita og Golādhyāya.

Informasjon om Lilavati[rediger | rediger kilde]

Hans bok om aritmetikk er kilden til interessante legender som hevder at det ble skrevet for sin datter, Lilavati. I en av disse historiene, som finnes i en persisk oversettelse av Lilavati, studerte Bhaskara II Lilavati sitt horoskop og spådde at hennes mann skulle dø kort tid etter at ekteskapet dersom ikke ekteskapet fant sted på et bestemt tidspunkt. For å varsle sin datter i rett tid, plasserte han en kopp med et lite hull i bunnen av en beholder fylt med vann. Han ordnet det slik at koppen ville synke ved et gitt tidspunkt. Han satte den i et rom med en advarsel til Lilavati å ikke gå i nærheten av den. I sin nysgjerrighet, gikk hun å se på enheten og ved et uhell falt ringen fra nesen ned i den, og dermed ødelagte hun det innretningen. Ekteskapet fant sted på feil tidspunkt, og hun ble snart enke.

Ordet Lilavati selv betyr vakker eller en som innehar skjønnhet (fra sanskrit, Lila = vakker,-vatī = kvinne som innehar kvalitet).

Innhold i boken[rediger | rediger kilde]

Boken inneholder tretten kapitler, hovedsakelig definisjoner, aritmetiske uttrykk, renteberegning, aritmetiske og geometriske progresjon og plan geometri, solid geometri, skyggen av gnomon, den kuttaka – en metode for å løse ubestemte ligninger, og kombinasjoner.

Lilavati omfatter en rekke metoder for databehandling tall som for eksempel multiplikasjon. Han brukte gjerne eksempler som konger og elefanter, gjenstander som en vanlig mann kunne forstå.

Oversettinger[rediger | rediger kilde]

Det finnes egelske oversettinger som:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]