Life Without Soul

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Life Without Soul
Generell informasjon
SjangerGrøsser
Prod.landUSA
Utgivelsesår1915
Lengde70 min.
Bak kamera
RegissørJoseph W. Smiley
ManusforfatterMary Shelley (roman)
Jesse J. Goldburg
Foran kamera
MedvirkendePercy Standing, William A. Cohill, Lucy Cotton
Eksterne lenker

Life Without Soul er en stumfilm fra 1915 basert på Mary Shelleys roman Frankenstein.

Historien[rediger | rediger kilde]

«Victor Frawley» (William Cohill) er lege på det moderne Manhattan som gjør det meget bra. Når han ikke behandler sine overklasse-pasienter eller kurtiserer sin forlovede «Elizabeth Lawrence» (Lucy Cotton), utfører Frawley eksperimenter som har ført til at han har oppdaget «livskjemien». Victors søster «Claudia» (Pauline Curley), hans venn «Henry Claridge» (Jack Hopkins) og Elizabeth bønnfaller ham alle om å gi opp eksperimentene. Alene på laboratoriet sitt, som er stort, ryddig og uten noen avanserte laboratorieutstyr, sovner Victor mens han leser romanen Frankenstein.

Hovedhandlingen i filmen er drømmen, hvor Victor Frawley forestiller seg at han er «Victor Frankenstein», og andre fiurer i Shelleys roman er billedgjort av Victors venner og familie. Hans forlovede blir «Elizabeth Lavenza», hans bestevenn «Henry Clerval», hans søster blir «Justine Moritz» og så videre.

På laboratoriet sitt, former Victor en leireklump til en mann som deretter på et vis blir levende. Denne skapningen, som på tittelkortene identifiseres som «Skapelsen», ser ut som et vanlig menneske – han kommer til og med til verden nybarbert og klipt – og kun med et par manglende detaljer; han har ikke brystvorter eller navle.

Den syntetiske mannen beviser at han har sine prioriteringer: Han insisterer at Victor skal skape en syntetisk kvinne. Victor skaper en hunn-skapelse, og han begynner å gi henne liv. Han skjønner faren i rett tid, og ødelegger kvinnen. Den mannlige skapelsen går berserk og dreper Justine, Henry og Elizabeth.

Victor forfølger skapelsen over Atlanterhavet. I en scene på båten, kjemper skapelsen med hele besetningen. Han kveler to på en gang og hiver dem overbord.

Til slutt, jager Victor monsteret inn i ørkenen, til en ravine som tittelkortet identifiserer som Grand Canyon. Victor lurer skapelsen inn i en hule som er fylt med dynamitt. Victor rømmer vekk, for så å sprenge hulen med monsteret inni. På denne måten fortelles vi at monsteret er udødelig og uskadelig, men at det kommer til å bli fanget under steinmassene for alltid. Victor våkner fra drømmen, ødelegger raskt eksperimentet sitt og forteller Elisabeth at han aldri skal leke med naturen igjen.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Skapelsen (monsteret) Percy Standing
Dr William Frawley William A. Cohill
Frankensteins far George De Carlton
Elizabeth Lavenza Lucy Cotton
Claudia Frawley Pauline Curley
Jack Hopkins Jack Hopkins
Victor Frawley som barn David McCauley
Elizabeth som barn Violet De Biccari

Fra bok til film[rediger | rediger kilde]

Manusforfatteren har tatt seg store friheter fra teksten i romanen. For å beskytte de tidlige kinogjengerne (denne filmen kom i en tid da levende bilde var helt nytt), har monsterets brutale væremåte og handlinger blitt tonet ned. Hoveddelen av den actionfylte handlingen har blitt skapt som en utvidet drømmesekvens. Filmskaperne gjør det altså helt klart for publikum at handlingene er kun en drøm eller et mareritt for hovedrollefiguren.

Merknader om filmen[rediger | rediger kilde]

  • Drømmen har en moderne setting og handlingen finner sted i 1915.
  • Et kort annonserer at vi er i Europa, men det ser veldig ut som Amerika.
  • I lab-scenen, som er den eneste gangen vi ser skapelsen naken, er skuespillerens brystvorter og navle blitt dekket til med fiskeskinn og sminke. Om filmskaperne har gjort dette for å indikere skapelsens syntetiske opprinnelse, eller om det var for å skjerme kinogjengerne mot nakenheten vites ikke.
  • Mordene på «Justine», «Henry» og «Elizabeth» er vist med et minimum av vold og helt uten blodsøl.
  • Skipet de reiser med er alt for lite til å kunne krysse Atlanterhavet.
  • Ravinen som blir kalt Grand Canyon er meget imponerende, men er definitivt ikke i Grand Canyon.
  • Den betraktes som en tapt film.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]