Liebowitz social anxiety scale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liebowitz social anxiety scale, eller LSAS (på norsk «Liebowitz' skala for sosial angst»), er et måleverktøy utarbeidet av forfatteren og psykiateren Michael R. Liebowitz.[1] Verktøyet undersøker graden av sosial fobi hos klienten ved at klienten selv svarer på spørsmål i et spørreskjema.[2]

LSAS består av 24 elementer som skal si noe om hvor mye angst en klient opplever i ulike sosiale situasjoner, som for eksempel i forbindelse med telefon, det å presentere en rapport foran et publikum eller det å delta på en fest. Poengsummen på måleverktøyet indikerer i hvor sterk grad klienten har sosial angst. En poengsum fra 55 til 65 indikerer at klienten har moderat sosial fobi, som ikke er lett å legge merke til. En klient med en poengsum fra 65 til 80 kan ha en tilsynelatene mer sosial fobi og klienter som skårer fra 80 til 95 har alvorlig sosial fobi. Klienter som skårer mer enn 95 har meget en alvorlig sosial fobi.

LSAS er kun et verktøy til diagnostisering. Dette verktøyet kan besvares flere ganger i løpet av behandlingsprosessen for å fastslå klientens fremgang med å overvinne den sosiale angsten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]