Liebermannvillaen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 52°25′44″N 13°9′54″Ø

Liebermannvillaen

Liebermannvillaen (tysk:Liebermann-Villa) er den tidligere sommervillaen til den tyske maleren Max Liebermann. Villaen ligger direkte ved Store Wannsee i Berlin og har fra april 2006 vært tilgjengelig som museum.

Historie[rediger | rediger kilde]

Max Liebermann[rediger | rediger kilde]

Max Liebermann (1847–1935) var en av grunnleggerne til Berlin Secession og president for det prøyssiske kunstakademiet (1920–1933), dan han ble kastet av nasjonalsosialistene. Liebermann malte i huset ca 200 bilder fra hagen og noen av dem er utstilt i andre etasje.

Huset[rediger | rediger kilde]

Liebermann kjøpte i 1909 den 7260 m² store tomten. Allerede i 1910 tilbrakte den på det tidspunkt 63 år gamle og meget suksessrike maleren sin første sommer i huset, sammen med familien. De neste 25 årene skulle han tilbringe somrene her, mens han ellers i året bodde i sitt hus ved Brandenburger Tor. Liebermann innredet sitt atelier i andre etasje av sommervillaen som han kalte Slottet ved sjøen.

Hagen[rediger | rediger kilde]

Den langstrakte tomten er delt av huset selv. Fra terrassen foran villaen har man utsikt over Grosser Wannsee og et parkanlegg strekker seg ned til sjøen. Langs den ene siden av plenen finnes bjørkelunden hvor trærne vokser vilt, og på motsatt side formete hekker. På baksiden av huset finnes staude- og grønnsakhage.

Museet[rediger | rediger kilde]

I museet er flere av Liebermanns verker utstilt, og det finnes også rom for skiftende utstillinger. Huset inneholder også en dokumentasjonsutstilling.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]