Libonectes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Libonectes
Kunstnerisk rekonstruksjon
Kunstnerisk rekonstruksjon
Vitenskapelig(e)
navn
:
'''Libonectes morgani'''
Welles, 1949
Norsk(e) navn:
Hører til: Pistosauroidea,
Svaneøgler,
Sauropterygia,
Sauropsider,
Ryggstrengdyr
Habitat: På land
Utbredelse:

Libonectes (betyr «sørvestsvømmer») er en utdødd reptilart av sauropterygia-familien. Den er kjent fra kun et funn, som ble gjort i Brittonformasjonen i Texas i USA, datert til den tidlige delen av turoniumalderen i kritt-perioden.

Dyret var meget lik Thalassomedon, selv om strukturen i nakkevirvlene var forskjellige, med høyere ryggrad og lengre støtte i beinet, og dens nese var noe nærmere tuppen av skallen. Skallen til eksemplaret som er funnet, er den best bevarte elasmosaurid-skallen som er funnet. Eksemplaret består av en skalle og nakke, samt gastrolitter funnet sammen med fossilet. Et skulderbelte og luffer ble også funnet, men ble tydeligvis forkastet på et tidspunkt i fortiden.[1]

Eksemplaret ble egentlig klassifisert som Elasmosaurus morgani av Welles i 1949, men reklasifisert til en egen art av Carpenter i 1997.[1]

Formen[rediger | rediger kilde]

Libonectes lengde kunne bli mellom 7-14 meter lang. Dens vekt kunne bli så mye som 5-8 tonn. De store øynene vendte framover og ga Libonectes godt stereoskopisk syn som oppdaget byttedyr og vurderte avstander. Hver kjeve hadde minst 36 lange, skarpe tenner som sto skrått utover. Når kjeften lukket seg, gikk tennene i hverandre og stengte fisk og blekksprut inne i munnen, men dyrene ble ikke spiddet.

Den lange halsen var satt sammen av 62 virvler og utgjorde nesten halve dyrets lengde. Store deler av halsen var svært bøyelig, men ned mot roten var den stivere. Dette hjalp trolig Libonectes å holde strømlinjeformene når den satte opp farten i vannet.

Krypdyret svelget steiner, mest sannsynlig for å stabilisere vekten i vannet. De fire muskuløse finnene drev krypdyret raskt gjennom vannet. De kan også ha fungert som ror til å styre seg fram med. I den bakre enden hadde Libonectes en veldig kort hale.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Carpenter, K. (1999). "Revision of North American elasmosaurs from the Cretaceous of the western interior." Paludicola, 2(2): 148-173.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]