Liberalt forskningsinstitutt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liberalt forskningsinstitutt (LIFO) er en liberal forskningsstiftelse som ble dannet i 1988 da Libertas opphørte som organisasjon. Fra Libertas fikk LIFO en grunnkapital på 20 millioner kroner i form av aksjer og obligasjoner.

Fra 1988 til 2001 var professor Jan Brøgger stiftelsens generalsekretær. I denne perioden utgav stiftelsen kulturtidsskriftet «Kulturelt Perspektiv». Brøgger fratrådte stillingen som generalsekretær samtidig som Kulturelt Perspektiv ble nedlagt. Som følge av børsraset i 2000 ble LIFOs inntekter redusert betydelig, og etter styrets mening var det lite hensiktsmessig å drive virksomheten videre i daværende form. Siden den tid har styret prioritert å finansiere annen virksomhet i tråd med LIFOs formål.

I 2001 tok LIFO initiativ til å opprette en ny politisk tenketank i Norge. Etter samtaler med de borgerlige partiene viste det seg å være en viss interesse, men ikke tilstrekkelig oppslutning til å iverksette noe konkret. LIFO tok deretter kontakt med Norges Rederiforbund og NHO. Sammen utarbeidet man et grunnlagsdokument for etablering og drift som alle tre organisasjoners styrende organer sluttet seg til, og som man var villig til å finansiere. Resultatet ble Civita som startet sin virksomhet i 2003. 

LIFOs formålsparagraf har siden 1988 vært identisk med Libertas formålsparagraf fra 1970-tallet: «Stiftelsen skal arbeide for åndsfrihet, næringsfrihet og politisk frihet som grunnlag for en fullverdig livsstandard for alle.» I 2007 ble det utarbeidet et idégrunnlagsdokument.   

LIFO har siden etableringen av Civita i hovedsak gitt økonomisk støtte til Civita og Minerva. I tillegg har LIFO fra tid til annen også støttet enkelte bokprosjekter på ad hoc-basis. Årlig samlet støttebeløp de siste fem årene har vært på om lag 2 millioner kroner. Ved utgangen av 2014 hadde LIFO en samlet finanskapital på 23 millioner kroner.

Nåværende styreleder i LIFO er Aage Figenschou. De øvrige styremedlemmer i 2014 var Tormod Andreassen, Andreas Bjelland, Lars Peder Nordbakken og Jan Arild Snoen. (som også er journalist og kommentator i Minerva).

I tillegg til styret har LIFO et råd bestående av 19 medlemmer og et finansråd med 3 medlemmer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]