Liang Shan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Liang Shan (kinesisk: 梁山, pinyin: Liáng Shān, også kalt 水泊梁山 Shuǐ Bó Liáng Shān) er et 197,9 meter høyt fjell i fylket Liangshan i provinsen Shandong i Folkerepublikken Kina.

Det er kjent i kinesisk litteratur som tilholdsstedet til de 108 legendariske røverheltene fra Songdynastiet som omtales i den kinesiske romanen Fortellinger fra myrlandet.

Fjellet ble oppkalt etter sønnen av keiser Wen, kongen av Liang, som ble begravd på fjellet. Området var fra gammelt aqv omgitt av det nordligste Kinas største myrområder, kalt Daye-myrlandet, senere Liangshan-myrlandet. På Songdynastiets tid rant Huang He sør for myrene. På grunn av myrene var området ikke særlig effektivt kontrollert av myndighetene, og ble et tilholdssted for lovløse bander.

Da elven Huan He endret kursen litt i 1289 skrumpet Liangshan-myrlandet kraftig inn. Under Ming-dynastiet var de redusert til fem mindre myrområder. Etter at elven skiftet helt tilbake til sitt nordligere leie i 1853, ble myrene langsomt, men sikkert tørret ut. Idag gjenstår bare den relativt lille Dongpingsjøen av de en gang så mektige våtmarkene.