Liam Mellows

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Liam Mellows
Liam Mellows-1.3.jpg
Født25. mai 1892[1]Rediger på Wikidata
ManchesterRediger på Wikidata
Død8. desember 1922[1]Rediger på Wikidata (30 år)
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Parti Sinn FéinRediger på Wikidata
Nasjonalitet Den irske republikkRediger på Wikidata

Liam Mellows (født 25. mai 1895 Manchester i England, henrettet 8. desember 1922 i Dublin) var en irsk republikaner.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Mellows ble født i England av irske foreldre, og vokste opp i Wexford i Irland.

Han ble tidlig nasjonalist, og meldte seg inn i ungdomsbevegelsen Fianna Éireann og senere Irish Volunteers. Han ble arrestert og fengslet under Defence of the Realm Act flere ganger.

Påsleopprøret[rediger | rediger kilde]

Etter å ha rømt fra Reading fengsel dro han tilbake til Irland, hvor han kommanderte den vestlige divisjonen av Volunteers under påskeopprøret i 1916. Han ledet 600–700 mann som utførte mislykkede angrep på politistasjoner i Oranmore og Clarinbridge i Galway; dette var en av de største aksjonene utenfor Dublin under opprøret.

Etter at opprøret var slått ned flyktet han til USA, hvor han samarbeidet med John Devoy blant annet med å organisere Eamon de Valeras reise i USA 19191920.

Den irske uavhengighetkrig[rediger | rediger kilde]

Han vendte tilbake til Irland under uavhengighetskrigen, og ble forsyningssjef i IRA; i praksis betydde dette at han var ansvarlig for innkjøp av våpen.

I valget i 1918 ble han valgt som representant til Det britiske parlamentet for Sinn Féin i valgkretsen Meath North. Som de andre Sinn Féin-representantene boikottet han parlamentet, og var i stedet med på å opprettet Det første Dáil.

Mellows så på den anglo-irske traktat som et svik mot Den irske republikk. Han skrev et sosial-program basert på Dáils Democratic Programme fra 1919, i den hensikt å vinne støtte for traktatmotstanderne. I et land med 130 000 arbeidsløse av en befolkning på 3,1 millioner var dette et umulig program å gjennomføre, og det førte ikke med seg noen holdningsendring i befolkningen.

I juni 1922 tok han sammen med Rory O'Connor, Joe McKelvey, Richard Barrett og omkring 200 andre republikanere kontroll over Four Courts i Dublin. Det tok en tid før Fristatens myndigheter grep inn, men da bygningen ble utsatt for artilleriild måtte IRA-medlemmene overgi seg etter to dager. Mellows hadde en mulighet til å flykte sammen med Ernie O'Malley, men valgte å ikke gjøre dette.

Han ble satt i Mountjoy fengsel sammen med andre traktatmotstandere. Den 8. desember 1922 ble han henrettet ved skyting sammen med O'Connor, McKelvey og Barrett. Henrettelsen skjedde som represalier etter mordet på Sean Hales.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Liam Mellows, w6wh68vv

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Greaves, C. Desmond. 2004 [New edition]. Liam Mellows and the Irish Revolution. Belfast: Foilseacháin an Ghlór Gafa. ISBN 1-905007-01-9.