Li Yuqin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Li Yuqin
Li Yuqin.jpg
Født15. juli 1928Rediger på Wikidata
ChangchunRediger på Wikidata
Død24. apr. 2001Rediger på Wikidata (72 år)
ChangchunRediger på Wikidata
Ektefelle PuyiRediger på Wikidata

Li Yuqin (kinesisk: 李玉琴, pinyin: Lǐ Yùqín, også kjent som den siste keiserlige konkubine 末代皇娘; født 15. juli 1928 i Changchun i Kina, død 24. april 2001 samme sted[1]) var den fjerde kone (eller tredje konkubine) og siste keiserlige konkubine til Puyi, den siste keiser fra det kinesiske Qing-dynastiet.

Li Yuqin var 15 år da hun i 1943 ble keiserens fjerde kone. Hun var ikke av mandsjuisk, men kinesisk slekt, med røtter i provinsen Shandong.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Li Tuqin gikk på Nanling-akademiet for piker (新京南嶺女子優級學校) i Jilin, den gang kjent som Hsinking, hovedstaden i Manchukuo. I februar 1943 ble Li og ni andre jenter bragt av sin rektor Kobayashi og lærer Fujii til et fotostudio der det ble tatt portretter av dem. Tre uker senere besøkte rektoren og læreren Lis hjem og meddelte at Manchukuos keiser Puyi hadde beordret henne til å komme til palasset for å studere der. Hun ble først bragt til Yasunori Yoshioka, som spurte henne ut i detalj. Yoshioka kjørte henne så tilbake til foreldrene og fortalte dem at Puyi beordret henne til å studere ved palasset. Hun ble underkastet en medisinsk undersøkelse og deretter ført til Puyis søster Yunhe. Der fikk hun opplæring i palassprotokoll.[2]

Konkubine[rediger | rediger kilde]

Li ble så konkubine for Puyi og gitt tittelen Edle fru Fu (福貴人). Puyi hadde selv plukket henne ut, men forlot henne etter annen verdenskrig.

Li Yuqin forble i Mandsjuria etter at Puyi ble ført i fangenskap til Russland. De ble arrestert av sovjetiske styrker, og sendt til Changchun der de ble satt i fengsel. Keiserinne Wanrong, som var blitt slave under opiumsmisbruk, døde kort før Li ble løslatt i 1946. Etter at kommunistene kom til makta i Kina fortsatte hun å bo i landet, og ble først tekstilarbeider, så bibliotekar i 1956 i Changchun. Der studerte hun Karl Marx' og Vladimir Lenins verker.

I 1955 begynte hun å besøke Puyi i fengselet. Etter å ha søkt de kinesiske myndigheter om skilsmisse fra ham, ble hun ved sitt neste fengselsbeøk vist til et rom med dobbeltseng og beordret til å forsone seg med Puyi. Hun sa senere at de adlydet ordren.

Skilsmisse[rediger | rediger kilde]

I mai 1957 skilte hun seg like fullt formelt fra Puyi og giftet seg med en tekniker som hun fikk to sønner med.

Under kulturrevolusjonen ble Li målskive for angrep fra rødegardistene fordi hun hadde vært Puyis konkubine.

Hun døde 73 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ N.Y. Times oblituary, April 28, 2001
  2. ^ Yu-Ning, Li (1992). Chinese Women Through Chinese Eyes. M.E. Sharpe. s. 228–250. ISBN 978-0-87332-596-7. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]