Li Yuqin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Li Yuqin (kinesisk: 李玉琴, pinyin: Lǐ Yùqín, også kjent som den siste keiserlige konkubine 末代皇娘; født 15. juli 1928 i Changchun i Kina, død 24. april 2001 samme sted[1]) var den fjerde hustru (eller tredje konkubine) og siste keiserlige konkubine til Puyi, den siste keiser fra det kinesiske Qing-dynastiet.

Li Yuqin var 15-åring i 1943 da hun ble keiserens fjerde hustru. Hun var ikke av mandsjuisk men av kinesisk slekt, med slektshjemstavn i provinsen Shandong.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Li Tuqin gikk på Nanling-akademiet for piker (新京南嶺女子優級學校) i Jilin, den hang khjent som Hsinking, og var hovedstad for Manchukuo. I februar 1943 ble Li og ni andre jenter bragt av deres rektor Kobayashi og lærer Fujii til et fotografstudio der det ble tatt portretter av em. Tre uker etter besøkte rektoren og læreren Lis hjem og meddelte henne at Manchukuos keiser Puyi hadde beordret henne til å komme til palasset for å studere der. Hun ble først bragt til Yasunori Yoshioka, som sppurte henne ut med stor detalj. Yoshioka kjørte henne så tilbake til foreldrene og fortalte dem at Puyi beordret henne til å studere ved palasset. Hun ble underkastet en medisinsk undsersøkelse og så bragt til Puyis søster Yunhe og der opplært i palassprotokoll.[2]

Konkubine[rediger | rediger kilde]

Li ble så en konkubine for Puyi og gitt tittelen Edle fru Fu (福貴人). Puyi hadde selv plukket henne ut som konkubine, men forlot henne etter annen verdenskrig.

Li Yuqin forble i Mandsjuria etter at Puyi ble ført i fangenskap til Russland. De ble arrestert av sovjetiske styrker, og sendt til Changchun der de ble satt i fengsel. Keiserinne Wanrong, som var blitt slave under opiumsmisbruk, døde kort før Li ble løslatt i 1946. Etter at kommunistene kom til makt i Kina fortsatte hun å bo i landet, og ble først tekstilarbeiderske, så bibliotekar i 1956 i Changchun. Der studerte hun Karl Marx' og Vladimir Lenins verker.

I 1955 begynte hun å besøke Puyi i fengselet. Etter å ha ansøkt de kinesiske myndigheter om skilsmisse fra ham, ble hun ved sitt neste fengselsbeøk vilt til et rom med en dobbeltseng og beordret til å forsone seg med Puyi, - hun sa at de adlydet ordren.

Skilsmisse[rediger | rediger kilde]

I mai 1957 skilte hun seg like fullt formelt fra Puyi og giftet seg med en tekniker som hun fikk to sønner med.

Under Kulturrevolusjonen ble Li en målskive for angrep fra rødegardistene fordi hun hadde vært Puyis konkubine.

Hun døde 73 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ N.Y. Times oblituary, April 28, 2001
  2. ^ Yu-Ning, Li (1992). Chinese Women Through Chinese Eyes. M.E. Sharpe. s. 228–250. ISBN 978-0-87332-596-7. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]