Li Ning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Li Ning
Li Ling during 2008 Summer Olympics opening ceremony.jpg
FødtLi Ning
8. september 1963[1] (56 år)
Laibin
Ektefelle Chen Yongyan (1984–)
Utdannet ved Pekinguniversitetet
Beskjeftigelse Gründer, turner, forretningsdrivende
Nasjonalitet Kina
SportTurn
Høyde164 cm

Li Ning (forenklet kinesisk: 李宁; tradisjonell kinesisk: 李寧; pinyin: Lǐ Níng, født 8. september 1963) er en kjent kinesisk turner og forretningsmann.

Han er født i en zhuang-familie i Liuzhou i den autonome regionen Guangxi, og er utdannet Bachelor of Laws and EMBA (Executive MBA) fra Pekinguniversitetet.

Li er mest kjent for sine 6 medaljer under Sommer-OL 1984 i Los Angeles. Han vant 3 gullmedaljer (frittstående, bøylehest og ringer), 2 sølvmedaljer (hopp og lagkonkurranse) og en bronsemedalje (individuell mangekamp). I 1982, under det sjette World Cup i turn, vant han 5 av 6 apparater (alle utenom skranke)[2], samt gull sammenlagt, noe som har gitt ham tilnavnet "Prince of gymnastics".

Li la opp som turner i 1988, og i 1990 grunnla han selskapet Li-Ning Company, som produserer og selger sko og treningstøy. Li er fortsatt styreformann i selskapet.

Li fikk plass på International Gymnastics Hall of Fame i 2000, som første kinesiske turner.[3]

Under Sommer-OL 2008 hadde Li Ning æren av å tenne Den olympiske ild under åpningsseremonien, ved å bli heist opp i lufta med kabler og «løpe» i lufta rundt stadionet.[4]

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]