Li Cunxin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Li Cunxin
Li Cunxin.jpg
Født李存信 (Lǐ Cúnxìn)
26. januar 1961 (57 år)
Qingdao i Folkerepublikken Kina
Beskjeftigelse Kunstnerisk leder, koreograf, balettdanser
Nasjonalitet Kina Kinesisk
Australia australsk

Li Cunxin (kinesisk: 李存信, født 26. januar 1961) er en kinesisk-australsk tidligere ballettdanser og aksjemegler.

Li Cunxin ble født inn i fattigdom i Shandong provinsen i Folkerepublikken Kina. I en alder av elleve ble han valgt av Madame Maos kulturelle rådgivere til å delta ved et danseakademi i Beijing hvor elevene hadde 16 timer lange dager med trening, og Li trente ballett der i sju år. Han var en av de første studentene fra danseakademiet i Beijing som fikk lov til å reise til USA, der han innledet et forhold med en fremadstormende amerikansk danser, Elizabeth Mackey. I 1981 giftet de seg slik at han kunne forbli i USA og unngå deportasjon.

Li Cunxin ønsket å kunne reise tilbake til Kina for å besøke sin familie, men kommunistpartiet arresterte ham og satte ham i varetekt i det kinesiske konsulatet. Etter cirka ett døgn fikk han lov til å bli i USA, men hans kinesiske statsborgerskap ble tilbakekalt. Li flyttet til Melbourne i 1995. Cunxin pensjonerte seg fra ballett i 1998 i en alder av 37 år. Li giftet seg med den australske danseren Maria McKendry i 1987. De har tre barn: Sophie (1989), Thomas (1992) og Bridie (1997).

Li Cunxin arbeider som toppleder for et stort meglerforetaket i Melbourne, og er en populær motivasjonstrener. Han ble i 2009 kåret til «Årets far» i Australia. I 2003 utga han sin selvbiografi, Mao's Last Dancer. Boken har mottatt en rekke utmerkelser, blant annet den australske prisen «Book of the Year». Selvbiografi ble siden filmatisert til en australsk spillefilm med samme tittel av regissør Bruce Beresford og manusforfatter Jan Sardi som hadde premiere i 2009.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]