Lexx

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lexx
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Eventyr
Prod.landTyskland / Storbritannia / Canada
Introduksjonsår1997
Sesonger4
Episoder61
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeBrian Downey
Eva Habermann (sesong 1–2)
Michael McManus
Xenia Seeberg (sesong 2–4)
Jeffrey Hirschfield
Tom Gallant
Bak kamera
SkaperePaul Donovan
Sending
Periode18. april 199726. april 2002
TV-kanal(Originalutsendelser)
Global Television Network
Sci Fi Channel
Five
CHUM Television's Space
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata

Lexx var en tysk-kanadisk-britisk science fiction-serie som ble sendt i fire sesonger i perioden 1997 til 2002.[1][2] Serien kjennetegnes av absurd humor og tildels burlesk samfunnsironi. Romskipet Lexx, som i tillegg til å være universets mest destruktive kraft, er et gigantisk insekt, og bemannes av et eksentrisk persongalleri, blant annet i form av de fire hovedpersonene – en kvinnelig kjærlighetsslave, en avdød leiemorder, en mislykket sikkerhetsvakt og et robothode.

I løpet av deres odyssé gjennom rommet driver basale drifter dem inn i episodiske, pikareske eventyr, som i sin alminnelighet ender med at samtlige involverte, bortsett fra hovedpersonene, omkommer. I de senere episodene antar historien en mørkere dimensjon, og serien avsluttes på Jorden.

Lexx sendes stadig i reprise på TV-stasjoner verden over, og har oppnådd kultstatus i science fiction-miljøer.[3]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Mannskapet ombord Lexx drives i all hovedsak av angst, erotisk lyst og sult. I sin ferd gjennom et ugjestmildt og kaotisk univers utforskes deres relasjoner til hverandre og en rekke bipersoner.

Protagonister[rediger | rediger kilde]

 • Stanley Tweedle (Brian Downey): Kaptein ombord, tidligere sikkerhetsvakt av fjerde klasse og mislykket kurér i et like mislykket opprør mot universets diktatoriske herskere.
 • Zev Bellringer: En kvinne som er volst opp i en hustru-bank på en fremmed planet, men ble avvist av sin vordende ektemann, hva som førte til at hun ble dømt til å bli forvandlet til en kjærlighetsslave, en transformasjon som bare delvis ble vellykket. I første og deler av annen sesong fremstilles hun av Eva Habermann (som Zev), derefter av Xenia Seeberg (som Xev).
 • 790 (Jeffrey Hirschfield): Et robothode, som ved et uhell ble løst fra sin kropp, og derefter utsatt for kjærlighetstransformasjonen som var beregnet på Zev – hva som medfører at 790 er håpløst forelsket i henne.
 • Kai (Michael McManus), den siste av klanen Brunnen-G, som ble utryddet av universets herskere for 2000 år siden. Han selv omkom i samme krig, men ble holdt kunstig i live for å bli brukt som leiemorder.
 • Romskipet Lexx selv (med Tom Gallants stemme) er et levende, antageligvis kvinnelig vesen. Lexx krever tilførsel av næringsstoffer, hva det oppnår ved å fordøye deler av eller hele planeter, noe som skaper moralske dilemmaer for besetningen. Lexx måler omtrent tolv kilometer i lengde, og disponerer blant annet mindre, møllformede fartøy som gjør det mulig å bevege seg i og utenfor skipet.
 • Lyekka (Louise Wischermann), en menneskeetende plante i kvinneform.

Antagonister[rediger | rediger kilde]

 • Hans guddommelige skygge: En skruppelløs hersker over et omfattende despoti.
 • Giggerotta – en kvinnelig kannibal, som blant annet lykkes i å bli Pave.
 • Isambard Prince – Herskeren på en ildplanet. Prince antar i løpet av serien en rolle som kan ligne Lucifers.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Salter Street Films' announcement (1999)» (engelsk). Findarticles.com. 30. september 1999. Besøkt 21. februar 2011. 
 2. ^ Lexx - The Dark Zone – Filmene i Lexikon des Internationalen Films (tysk)
 3. ^ Bobby Blakey (13. mai 2012). «The cult sci-fi series LEXX comes home» (Eneglsk). Examiner.com. Besøkt 29. mars 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]