Lewis Hine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lewis Hine
FødtLewis Wickes Hine
26. sep. 1874[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Oshkosh
Død3. nov. 1940[1][4][5][6]Rediger på Wikidata (66 år)
Hastings-on-Hudson
Beskjeftigelse
Utdannet vedColumbia University
New York University
University of Chicago
NasjonalitetUSA[7]

Lewis Wickes Hine (født 16. september 1874, død 3. november 1940) var en amerikansk fotograf som bevisst brukte fotografiet som virkemiddel for å formidle arbeiderklassens kår. Hine var dermed blant de første fotografene som brukte fotografiet dokumentarisk.

Hine begynte først å studere sosiologi ved University of Chicago, Columbia University og ved New York University. Fotografering begynte han først med i 1904, da med et sosiologirelatert prosjekt der han fotograferte immigranter i det de ankom Ellis Island i New York.

Fra 1906 til 1908 jobbet Hine som frilanser for The Survey, et magasin som var engasjert i sosiale reformer.

I 1908 begynte Hine å jobbe som fotograf for National Child Labor Committee (NCLC) og i løpet av det neste tiåret dokumenterte han hvordan barn ble utnyttet som arbeidskraft i amerikansk industri. Fotografiene ble en del av grunnlaget for NCLCs videre arbeid med å få en slutt på barnearbeid.

1908 var også året da begynte Hine med et fotoprosjekt som ble det som for alvor skulle gjøre ham kjent som fotograf. Han jobbet med å dokumentere livet til arbeiderne ved stålverkene i Pittsburgh, Pennsylvania på oppdrag fra en større sosiologisk undersøkelse: The Pittsburgh Survey.

I 1912 etablerte Hine sitt eget fotostudio i New York, men fortsatte fremdeles med å ta bilder med et sosialt engasjement.

I løpet av 1. verdenskrig dokumenterte Hine det amerikanske Røde kors sitt arbeid i Europa. Etter krigen, fra begynnelsen på 1920-tallet og et stykke ut på 1930-tallet fotograferte Hine en rekke serier med «arbeidsportretter». Blant disse seriene finnes en rekke bilder av arbeidet med Empire State Building som sto ferdig i 1931.

På 30-tallet begynte Hine igjen å arbeide for Røde kors, blant annet dokumenterte han konsekvensene av tørke i de amerikanske sørstatene. På oppdrag fra Tennessee Valley Authority (TVA) dokumenterte han hvordan folk levde i fjellene i de østlige delene av Tennessee. Han var også ansvarlig fotograf for Works Progress Administrations (WPA) National Research Project, et prosjekt som studerte endringer i industrien og hvilken effekt dette hadde på sysselsettingen i USA.

Amerikanske National Archives har omkring 2 000 av Hines fotografier i sine arkiver. Disse inkluderer foto fra hans arbeid for Røde kors, og mange av hans fotografier fra arbeidslivet.

Fotografier[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Benezit Dictionary of Artists, «Lewis Wickes Hine», Benezit-ID B2230535[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ RKDartists, «Lewis Hine», RKD kunstner-ID 242383[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 27228, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Lewis Wickes Hine, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id hine-lewis-wickes[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Luminous-Lint, oppført som Lewis W. Hine, Luminous-Lint ID Lewis__Hine, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Museum of Modern Arts online samling, MoMA kunstner-ID 2657, besøkt 4. desember 2019[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]