Les aveugles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Les aveugles
A 1906 illustration of the play by Nicholas Roerich
Forfatter(e)Maurice Maeterlinck
SpråkFransk
Tilblivelse1890
SjangerDrama, symbolisme

Les aveugles («De blinde») er et symbolistisk skuespill som ble skrevet av den belgiske nobelprisvinneren Maurice Maeterlinck. Skuespillet ble skrevet i 1890 og oppført for første gang den 7. desember 1891.

Det er et intenst skuespill i en akt, som er beskrevet i en liste over Maeterlincks mest karakteristiske skuespill. Listen ble fremhevet i talen som ble gitt til ære for Maeterlinck ved utdelingen av Nobelprisen i 1911.[1] Skuespiller ble opprinnelig skrevet på fransk og seinere oversatt til flere språk som engelsk og tysk. Stykket er ikke bare en studie av menneskelig tilstand generelt, men det ser ut til å konfrontere leseren med effekten av håp om det sistnevnte.

Ulik de fleste skuespill introdusere ikke Les aveugles ferdig formede karakterer, med tolv personer med personlighetsforstyrrelse. Disse personene fikk ikke navn, men titler som beskriver deres generelle tilstand, for eksempel den eldste blinde mannen . Denne metoden gir et publikum eller en teaterprofesjon en mulighet til å lese mellom linjene og tolke stykket etter eget ønske.

Maeterlinck har siden blitt ansett som grunnleggeren av en ny type dramatisk skriving, symbolisme. Paralleller har ofte blitt trukket til Samuel Becketts Mens vi venter på Godot, som ble produsert på midten av 1900-tallet og ser ut til å konstruere en lignende verden av venting og håp, noe som er tydelig i Les aveugles.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]