Lerinsøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Lerins-øyene»)
Lerinsøyene
Geografi
PlasseringMiddelhavet
Areal 2,5 km²
Administrasjon
LandFrankrike
Posisjon
Kart
Lerinsøyene
43°31′03″N 7°02′42″Ø

Klosteret St.-Honorat

Lerins-øyene (fransk: Îles de Lérins) er en liten øygruppe ca. fem km utenfor den franske middelhavskysten nær Cannes. Det består av fire øyer: Sainte-Marguerite, Île Saint-Honorat, Saint-Ferréol og Île Saint de la Tradeliere, skjønt de to siste er svært små. Saint-Ferréol er satellitt av Saint Honorat i øst, og Saint-Ferréol grenser i øst mot Sainte-Marguerite.

Tidligere var Île Saint de la Tradeliere noe større enn Saint-Ferréol; i dag er det omvendt. Totalt dekker øyene 7,6 kvadratkilometer. Øygruppens navn går tilbake til noen tidligere latinske navn på to av øyene: Sainte-Marguerite het Léro, og Saint-Honorat het Lérina.

Historier og myter[rediger | rediger kilde]

Øya Sainte-Marguerite er blant annet kjent for sitt fengsel der den høyadelige fangen mannen med jernmasken ble holdt; han ble kjent ved Alexandre Dumas d.e.s roman «Le Vicomte de Bragelonne», kalt «ti år etter» (Dix ans après). Fengselet skulle ha vært på den øya, og det var D'Artagnan som bragte den kongelige tvillingbror dit på kongens egen befaling.

Den nest største øya, Saint-Honorat, har et kloster som er bebodd den dag i dag. Det ble grunnlagt ca. 400/410 av den hellige Honoratus av Arles. Herfra kom en stor rekke av 400- og 500-tallets katolske misjonsbiskoper, og ifølge legendene var Patrick av Irland én av dem som ble utdannet der.

Under den franske revolusjon fikk øyene det nye navnet «Îles Marat et Lepeletier», til minne om to politikere som var blitt myrdet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]