Leptacinus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leptacinus
Leptacinus formicetorum
Nomenklatur
Leptacinus
Erichson, 1839
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
Klasseinsekter
Ordenbiller
FamilieKortvinger
TribusXantholinini
Økologi
Antall arter: ca. 150, 10 i Europa, 5 arter funnet i Norge
Utbredelse: Holarktis, Afrika, Australia
Inndelt i

Leptacinus er en artsrik slekt av biller som hører til underfamilien storkortvinger (Staphylininae) i familien kortvinger (Staphylinidae). Det er beskrevet ca. 150 arter, fem av dem er funnet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ganske små (kroppslengde 3-5,5 millimeter), lange og slanke, kortbeinte, blanke kortvinger. Kroppen er sparsomt hårete, svart med brunlige dekkvinger og mer eller mindre rødlige antenner og bein. De ligner særlig på slekten Xantholinus, men kan skilles fra disse på at hodet har fire lengdefurer i den fremre delen, og på at maksillarpalpenes ytterste ledd er fint og krumt. Hodet er forholdsvis stort og flatt, tydelig lengre enn bredt, svart, svært blankt og grovt punktert, med markerte, omtrent rettvinklede bakhjørner og tydelig "hals". Pronotum er rektangulært, tydelig lengre enn bredt, også svært blankt, med to buede rekker av grove punktgroper. Dekkvingene har avrundede "skuldre", er til sammen litt bredere enn pronotum med rette, parallelle ytterkanter. Innerkantene, som danner sømmen i midten, er litt buede, men ikke så tydelig som hos Xantholinus-artene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som den slanke, kortbeinte kroppsformen kunne tyde på, er Leptacinus-artene gravende og tilbringer mye av tiden under jorda. De kan også finnes under steiner. Som vanlig for kortvinger er de rovdyr som lever av ulike slags smådyr.

Systematisk inndeling / euopeiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Liste over arter som ikke forekommer i Europa (trolig ufullstendig)[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]