Lene Nystrøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lene Nystrøm
Lene Nystrøm.jpg
Lene Nystrøm på en sommerkonsert i Danmark den 20. juli 2008.
FødtLene Grawford Nystrøm
2. oktober 1973 (46 år)
Ramnes
Ektefelle Søren Rasted (2001-2017 )
Beskjeftigelse Sanger (popmusikk)
Skuespiller[1]
Nasjonalitet Norge
Medlem av Aqua
Utmerkelser Juryens hederspris i Spellemannprisen (1997)
Musikalsk karriere
Sjangerpop
Aktive år1984
PlateselskapPolydor
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Lene Grawford Nystrøm Rasted (også kalt «Aqua-Lene») (født 2. oktober 1973 i Ramnes) er en norsk sanger og musiker som ble populær på slutten av 90-tallet med pop-gruppa Aqua. Hun har også medvirket i én dansk og flere norske filmer.[1]

Karrière[rediger | rediger kilde]

Nakenmodell[rediger | rediger kilde]

Tidlig på 90-tallet jobbet Nystrøm som barpike og modell. I 1998 trykte kjendisbladet Se og Hør så en rekke nakenfoto av Nystrøm som angivelig skulle vært tatt tidligere på 90-tallet da hun delvis jobbet som modell. Bildene var tatt av hobbyfotografen Rolf «Roffe» Tore Kjæran da Nystrøm var bare 16–17 år gammel.[2]

Popmusiker i Aqua[rediger | rediger kilde]

Det var i tiden som fotomodell hun utviklet sin interesse for underholdningsbransjen. Nystrøm TV-debuterte som vertinne i programmet CasinoTVNorge. I 1994 hadde hun et engasjement som sanger på danskebåten MS «Peter Wessel». Her ble hun oppdaget av René Dif, som tok henne med i den danske dansegruppen Aqua som da het Joyspeed.

Etter først å ha utgitt singlen “Itsy bitsy” i 1994 (som ble en fiasko) spilte gruppen inn albumet Aquarium i 1997. Den da ukjente popgruppen reiste på kjøpesenterturné, og norske medier var bare måtelig interessert i vestfoldjenta. Men med hitlåten «Barbie Girl» tok gruppens popularitet helt av. Gruppens fengende og humoristiske poplåter sørget for platinaplater i over 20 land og plutselig var Aqua-Lene en popstjerne. For sin deltakelse i Aqua fikk hun juryens spesialpris under Spellemannprisen 1997.

I 1998 skrev Aqua temalåten til Hollywood-­filmen Sliding Doors, og de opptrådte på MTV Music Awards hvor de spilte en mix av sine mange hitlåter, som «Barbie Girl», «Dr Jones» og «Roses Are Red». Bandets karriere ble kortvarig da oppfølgeren Aquarius i 2000 ble slaktet av kritikerne, og solgte på langt nær så mye som debuten.

Nystrøm ble i gruppa til 2001 da indre konflikter i begynte å tære på henne. Det var særlig det dårlige forholdet mellom henne og kjæresten René Dif som førte til at hun brøt ut. På samme tid hadde hun startet et forhold til bandmedlemmet Søren Rasted, som hun giftet seg med i Las Vegas i all hemmelighet samme år.

Etter Aqua[rediger | rediger kilde]

To år etter Aqua forsøkte Nystrøm Rasted med vekslende hell å skape sin egen solokarriere. I 2003 utgav hun debutalbumet "Play with me", med singlene "It's your duty", "Pretty young thing" og "Virgin superstar".

Etter dette begynte hun i stedet å skrive sanger for andre artister, slik som for gruppa Girls Aloud hvor hun skrev sangene No Good Advice og You Freak Me Out for deres første album "Sound of the Underground". No good advice ble en hit og medførte at Girls Aloud ble etablert innenfor pop-miljøet.

Hennes hittil siste bidrag på musikkfronten var som med-vokalist på den danske Tsunami-singlen som havnet på førsteplass i Danmark i 2005.

Høsten 2007 ble det gjort kjent at hun skulle på comebackturné med Aqua i 2008.[3]

Filmroller[rediger | rediger kilde]

I 2009 fikk Nystrøm Rasted sin første filmrolle i «Fri os fra det onde».[1] Den tidligere Aqua-vokalisten spiller en av hovedrollene i den danske filmen, som blant annet viser Nystrøm Rasted i en voldtektsscene.[1]

Senere på året spilte Nystrøm Rasted også i en norsk krigsfilm, Svik, der hun har rollen som nattklubbsangerinnen Eva Karlsen, som må forholde seg til både tyske svartebørshaier og norske motstandsfolk under 2. verdenskrig.[1]

Hun har også spilt i fem filmer om Varg Veum.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Lene Nystrøm er født på Ramnes i Re kommune i Vestfold, men er oppvokst i både Re og Tønsberg kommuner.[4][5]

Nystrøm var gift med bandmedlem Søren Rasted fra 2001 til 2017. De har to barn sammen.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

 • 1994: Itsy Bitsy (med Aqua – som da het Joyspeed) (singel)
 • 1997: Aquarium (med Aqua)
 • 2000: Aquarius (med Aqua)
 • 2003: Play With Me (soloprosjekt)
 • 2009: Greatest Hits (med Aqua)
 • 2011: Megalomania (med Aqua)

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c d e f g (norsk) «Her er Aqua-Lene i sentrum av dansk filmkrangel». Dagbladet. 25. mars 2009. 
 2. ^ Hemmelig pris for nakenbildene, Dagbladet.no
 3. ^ [1]
 4. ^ NTB (18. mai 2009). «Aqua slipper nytt album». NRK. Besøkt 30. september 2019. 
 5. ^ Ingrid Marie Treborg (25. september 2009). «Aqua-Lene i seng med mann i ny film». TV2. Besøkt 30. september 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]