Lejops

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search


Lejops
Lejops interpunctus (hunn)
Lejops interpunctus (hunn)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lejops
Rondani, 1857
Norsk(e) navn:
Hører til: Eristalinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Antall arter: 1, ikke i Norge
Habitat: sumper og strandenger
Utbredelse: Europa, Sentral-Asia, Sibir
Delgrupper:

Lejops er en slekt av fluer som tilhører familien blomsterfluer (Syrphidae). Slekten, slik den blir oppfattet i Europa, omfatter bare én art, Lejops vittatus, som er funnet i Sverige men ikke i Norge. Den er en middelsstor blomsterflue, svart, thorax med tre lyse lengdestriper på ryggen, bakkroppen med tre par sølvfargede lengdeflekker.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (10-13 mm), middels kraftig blomsterflue. Fasettøynene er nakne og bredt adskilte hos begge kjønn. Antennene er korte og mørke. Ansiktet er tydelig uthulet under antennene. Pannen er kraftig bestøvet over antennene. Thorax er svart med fem grågule lengdestriper av tett bestøvning: tre oppe på ryggen og to på sidene. Scutellum er brungult, svingkøllene hvite. Beina er oransje og svarte, baklårene noe fortykkede, bakleggene krumme slik at de kan foldes tett mot lårene. Bakkroppen er langstrakt kjegleformet. Leddene 2-4 har hvert sitt par sølvhvite flekker som er mye lengre enn brede. Det andre og tredje leddet har også gulaktige sideflekker. Det femte leddet er tett, sølvhvitt bestøvet bortsett fra en naken stripe i midten. Vingene er glassklare, vingemerket bittelite og brunt, åren R4+5 gjør en dyp bue bakover nær vingespissen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten er ofte funnet i bestander av havsivaks (Scirpus maritimus), som hunnene spiser pollen fra. De er også funnet på takrør (Phragmites australis) og smal dunkjevle (Typha angustifolia). Disse fluene flyr ikke så mye, men sitter mye i to på stråene med hodet ned. Larven lever først blant flytende vegetasjon (for eksempel andmat), senere blant råtnende plantedeler på bunnen av grunne dammer. Den har et langt ånderør på bakkroppsspissen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i Nord- og Mellom-Europa, Sentral-Asia og i alle fall i deler av Sibir. I Norden har den trolig ikke faste bestander, den er funnet på øyene i Danmark og i Sør-Sverige, men dette kan dreie seg om individer som har fløyet inn sørfra. Den er aldri funnet i Norge.

Systematisk inndeling / nordiske arter[rediger | rediger kilde]

Amerikanske entomologer regner gjerne artene som i Europa blir ført til slekten Anasimyia, til Lejops, mens det i Europa er vanlig å regne de to slektene som skilte.

Treliste

Kilder og litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bartsch, Hans; Binkiewicz, Elizabeth; Nasibov, Erik; Nordin, Anna; Rådén, Anders & Östman Torbjörn. 2009. Tvåvingar: Blomflugor. Diptera: Syrphidae: Eristalinae, Microdontinae. Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. ArtDatabanken, SLU, Uppsala. CF. 478 sider. ISBN 978-91-88506-70-2
  • Nielsen, Tore R. 1999. Check-list and distribution maps of Norwegian hoverflies with description of Platycheirus laskai nov. sp. (Diptera, Syrphidae). NINA Fagrapport 035. Norsk institutt for naturforskning.
  • Nielsen, Tore R. Syrphidae checklist - Norway. www.syrphidae.com/checklist.php - Sjekkliste over norske arter.
  • Fauna Europaea Web Service (2004) Fauna Europaea version 1.1, www.faunaeur.org
  • Thompson, F.C. og Rotheray, G. 1998. Family Syrphidae. I: Papp, L. og Darvas, B. (red): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. 3: 81-139. Science Herald, Budapest.
  • Torp, E. 1994. Danmarks svirrefluer (Diptera: Syrphidae). Apollo Books, Stenstrup.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]