Leistotrophus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leistotrophus
Nomenklatur
Leistotrophus
Perty, 1830
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
Klasseinsekter
Ordenbiller
FamilieKortvinger
TribusStaphylinini
Økologi
Antall arter: 1
Utbredelse: neotropisk
Inndelt i

Leistostrophus er en slekt av biller som hører til underfamilien storkortvinger (Staphylininae) i familien kortvinger (Staphylinidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor og bred, broketev farget kortvinge. Oversiden er silkeaktig om mønstret i gulaktige og brunlige farger, de bakerste bakkroppsleddene påfallende røde. Hodet er forholdsvis stort med kraftige kjever, fasettøynene ganske store, antennene litt kølleformede. Pronotum er firkantet, noe bredere enn langt, betydelig smalere enn de jevnbrede dekkvingene. Bakroppen er forholdsvis kort, spissen holdet gjerne bøyd opp- og framover.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten er et hurtig rovdyr som jakter på fluer. Den bruker feromoner som den setter av på blader til å tiltrekke byttedyrene [1]. De voksne billene ligner på fugleskitt og får trolig noe beskyttelse av dette. Den lever i regnskog der den kryper rundt på bladene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i den neotropiske økosonen.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Det er beskrevet en fossil art i denne slekten, men denne er trolig feilplassert her.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Forsyth A, Alcock J. 1990. Ambushing and prey-luring as alternative foraging tactics of the fly-catching rove beetle Leistrotrophus versicolor (Coleoptera: Staphylinidae). Journal of Insect Behavior 3: 703-718.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]