Leiopus punctulatus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leiopus punctulatus
Nomenklatur
Leiopus punctulatus
Paykull, 1800
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektLeiopus
Økologi
Habitat: løvskog med osp
Utbredelse: Øst-Europa
i Norden bare i Uppland i Sverige.

Leiopus punctulatus er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er ikke funnet i Norge, men har en liten bestand i Uppland i Sverige.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (5–10 mm), avlang, kontrastrikt farget trebukk med ganske lange antenner. Fargene er svart og lysgrått, nesten hvitt. Antennene er omtrent dobbelt så lange som kroppen hos hannen, en og en halv gang så lange hos hunnen. Hvert ledd unntatt de to innerste er tofarget, smalt lyst i den indre delen og svart i den ytre. Kroppen er uten påfallende hår, men kledt med hårlignende skjell. Pronotum er omtrent en og en halv gang så bredt som langt, noe bak midten med en skarp, litt bakoverrettet pigg på hver side, på samme nivå også med et par knøler oppe på ryggen. Dekkvingene er avlange med markerte skuldre, grovt punkterte, mesteparten av overflaten skjellkledt. Grunnfargen er svart, men den har et bredt, lysgrått tverrbånd med noen få svarte flekker rundt midten, spissen av dekkvingene er også lysgrå med svarte flekker. Beina er mørke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i under barken på greiner av osp som har vært døde et par år. Greinene må trolig være infisert med soppen Encoelia fascicularis. Larvens ganger går ikke inn i veden, men holder seg i barken. Utviklingen tar ett eller to år, de voksne billene kan finnes på greiner og stammer i juni-juli og er trolig nattaktive.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i den østlige delen av Europa. Den er ikke kjent fra Norge, men det finnes en bestand i Uppland i Sverige.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]