Lei Feng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lei Feng
Lei Feng 13.jpg
Født18. desember 1940Rediger på Wikidata
WangchengRediger på Wikidata
Død15. august 1962Rediger på Wikidata (21 år)
AnshanRediger på Wikidata
Trafikkulykke
Beskjeftigelse MilitærRediger på Wikidata
Parti Kinas kommunistpartiRediger på Wikidata
Nasjonalitet KinaRediger på Wikidata
Militær gradSersjant

Lei Fengs gravmæle
Fra Lei Feng-museet i Fushun i provinsen Liaoning

Lei Feng (kinesisk: 雷 锋 / 雷鋒; pinyin: Léi Fēng; født 18. desember 1940 i fylket Wangcheng i byprefekturet Changsha i Kina, død 15. august 1962 i Fushun i Liaoning) var en soldat i den kinesiske Folkets frigjøringshær. Han ble benyttet i propagandaøyemed på 1960- og 70-tallet i Folkerepublikken Kina som modellarbeider.

Den sosialistiske oppdragelseskampanjen «Lær av kamerat Lei Feng!» (向雷锋同志学习, Xiàng Léi Fēng tóngzhì xuéxí) begynte i hele landet i 1963, ett år etter hans død. Han ble den fremste av en rekke slike modellskikkelser.

I 1963 utkom også Li Fengs dagbok og fotos fra hans liv. Observatører som er negativt innstilt til datidens Kina antar at begge deler var falsknerier fra hærens propagandaavdeling. Det ville forsåvidt være underlig om en slik barmhjertig samaritan stadig ble fotfulgt av fotografer som foreviget hans gode gjerninger; det var neppe meningen å få folk til å tro at bildene var mer enn gjenskapninger av det han angivelig gjorde. Etter kulturrevolusjonen ble Lei Feng mer eller mindre glemt, inntil det i 1996 kom en film om ham.

Lei Feng var 21 år gammel da han omkom i en arbeidsulykke. Han ble berømt først etterpå da hans dagbøker ble kjent. Der stod det for eksempel:

Jeg gjør alt hva Formann Mao befaler. Det er mitt eneste ønske å kunne tjene sosialismen og kommunistpartiet.

Det ble også utropt en årlig Lei Feng-dag (5. mars), og da er alle og enhver oppfordret til å foreta seg noe samfunnsnyttig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]