Leddvedtungemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leddvedtungemåler
fra British Entomology Volume 6 av John Curtis
Nomenklatur
Trichopteryx polycommata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
leddvedtungemåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektTrichopteryx
Økologi
Habitat: løvskog
Utbredelse: den palearktiske sone

Leddvedtungemåler (Trichopteryx polycommata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den finnes langs kysten nord til Hordaland i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 24 – 28 mm), slank, gråbrun måler. Den kan kjennes på vingenes brune tverrbånd og den lille bakvingen, som hos hannen har en ekstra, tungeformet lobe. Forvingen er lyst brungrå, med en smal, mørkbrun tverrstripe nær roten. I midten av vingen er det to mørkbrune tverrbånd som løper sammen i vingens bakerste halvdel. Nær vingespissen er det en dobbel, brun flekk. Noen ganger er hele forvingens ytterkant mørkere, andre ganger er den mørkere fargen begrenset til den forannevnte flekken og en diffus flekk ved bakhjørnet. Bakvingen er lysgrå med lange hårfrynser langs kanten. Hos hannen har den en ekstra, tungeformet lobe. Larven er naken, blekgrønn med smale, hvite lengdestriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i varm, litt rikere løvskog. Larvens næringsplanter er leddved (Lonicera xylosteum), liguster (Ligustrum vulgare) og ask (Fraxinus excelsior). De voksne målerne flyr om natten i mars – april. Arten overvintrer som puppe.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Leddvedtungemåleren er utbredt i Europa. I Norge er den funnet nord til Hordaland og den nordlige delen av Oppland. Den er ikke vanlig og er blant annet en prioritert art for vernetiltak i Storbritannia.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]