Lean startup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Lean startup er en metodikk for utvikling av bedrifter og produkter som sikter på å forkorte produktutvikling og raskt oppdage om en foreslått forretningsmodell er levedyktig. Dette oppnås ved å adoptere en kombinasjon av forretnings-hypotesedrevet eksperimentering, iterative produkt lanseringer, og validert læring. Lean startup understreker tilbakemelding fra kunder over intuisjon og fleksibilitet over planlegging. Denne metodikken gjør det mulig å rette opp feil oftere enn tradisjonelle måter for produktutvikling.

Sentralt i lean startup metodikken er forventningen om at oppstartsbedrifter investerer tid til iterativ produktbygging for å møte kunders behov. Bedriften kan redusere markedsrisiko og sette til side behovet for store produktfinansieringer, dyre produktlanseringer og økonomisk svikt.

Lean startup metodikken søker å eliminere bortkastet praksis og øke verdiproduserende praksis i den tidlige fasen av oppstartsbedriften, slik at bedrifter har en bedre sjanse til å oppnå suksess uten å kreve stor ekstern finansiering, utdypende forretningsplaner, eller perfekte produkter. Tilbakemelding fra kunder i utviklingsfasen av produkter eller tjenester er integrert i prosessen, og sørger for at bedriften ikke investerer tid og ressurser på funksjoner som kundene ikke ønsker.

Ideen er at produktet/tjenesten ikke blir lansert i en perfekt tilstand, men heller i en minimum levedyktig tilstand, deretter brukes iterativ tilbakemelding fra kunder til å tilpasse produktet/tjenesten spesifikt til kundenes behov – en prosess som kalles validert læring. [1]

Relatert begrep[rediger | rediger kilde]

Et begrep forbundet med lean startup er begrepet "affordable loss" eller oversatt til norsk; akseptert tap. Dette går ut på at entreprenører bestemmer seg for hva de er villige til å tape i stedet for hva de forventer å tjene, og derfor trenger de ikke bekymre seg for treffsikkerheten i fremtidige forventninger. Ideen er å bestemme seg for hvor stort tap som aksepteres hvis bedriften skulle mislykkes. Ved å ta utgangspunkt i lean startup kan du samle inn maksimalt med informasjon om levedyktighet, og når du får mer og mer informasjon kan du vurdere å sette et høyere nivå for akseptert tap. [2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ries, Eric (2011). The lean startup. USA: Crown business. 
  2. ^ Burns, Paul (2016). Entrepreneurship and Small business: Start-up, growth and maturity. London: Macmillan Education UK.