Leadenhall Market

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leadenhall Market
Leadenhall Market tidlig på 1800-tallet

Leadenhall Market er ei overbygd markedsgate i City of London. Den ligger et par kvartaler øst for Bank undergrunnsstasjon med inngang fra Leadenhall Street og Gracechurch Street.

Leadenhall Market ligger på gammel historsk grunn; her lå rådhuset i romernes Londinium. Etter at romerne trakk seg ut av Britannia falt denne delen av byen tilbake til jordbruksland. I middelalderen ble det bygd en herregård på stedet; denne hadde tak tekka med blyplater og ble kalt Leaden Hall. På 1300-tallet oppstod et marked for matvarer, tekstiler og jernvarer på gården. Markedet fikk etter hvert fjørfe og ost som sine spesialiteter – seinere også fisk, kjøtt og korn. I 1408 festa byens borgermester Dick Whittington eiendommen Leaden Hall. Hovedbygningen ble ødelagt i brann i 1484, og i 1666 gikk hele markedet med i den store bybrannen.

Etter brannen fortsatte markedet å eksistere i skiftende bygninger fram til 1881, da dagens bygning ble innviet. Den overdådige støpejernskonstruksjonen er tegna av Horace Jones, som også er ansvarlig for markedene ved Smithfield og Billingsgate.

Bygningen gjennomgikk en totalrenovering i 1991, og har fått tilbake sine originale, fargeglade interiører. I de seinere åra er Leadenhall blitt invadert av motebutikker, men en enslig slakter og en fiskehandler holder stadig stand.