Hopp til innhold

Law & Order: UK

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Law & Order: UK
Generell informasjon
Prod.landStorbritannia
Sendeår2009
Sesonger8
Episoder53
Lengde45 (per episode)
SpråkEngelsk
Basert på'Law & Order'
Foran kamera
MedvirkendeBradley Walsh
Jamie Bamber
Harriet Walter
Freema Agyeman
Ben Daniels
Bak kamera
Skaper(e)Dick Wolf
TittelmusikkAndy Price
MusikkAndy Price
Sending
Periode23. februar 200911. juni 2014
TV-kanalITV
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Law & Order: UK er en britisk krimserie som gikk på ITV fra 2009 til 2014.[1] Serien ble skapt av Dick Wolf og var basert på hans amerikanske fjernsynsserie Law & Order.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Hver eneste episode begynner vanligvis med oppdagelsen av en forbrytelse, som oftest et drap. Politiet i TV-serien blir representert av etterforskere fra Metropolitan Police Service. Under en foreløpig undersøkelse rundt åstedet foretar etterforskerne deres aller første observasjoner, og kommer med deres innledende hypoteser. Etterforskerne har ofte veldig få, eller ingen, gode ledetråder, og noen ganger vet ikke engang offerets egentlige identitet. Vanligvis må politiet gå gjennom en rekke blindveier, før de oppdager en potensiell mistenkt. De begynner med å samle forskjellige bevis ved åstedet, og besøker en rettsmedisiner for informasjon om dødsårsak eller tidspunkt for dødsfall.

Noen ganger oppdager de offerets identitet etter at de finner DNA fra en tannbørste eller på grunn av fingeravtrykk. Politiet skal også informere slektninger, intervjue eventuelle vitner, og finne ut hva som var offerets siste kjente bevegelser blant annet ved å snakke med offerets familie, venner eller kollegaer. I enkelte tilfeller blir en psykolog eller psykiater kalt inn, for å gi dem innsikt i forbryterens personlighet, oppførsel eller deres modus operandi.

Etterforskerne rapporterer deretter til deres sjef som skal gi dem råd, eller leder dem til annen nødvendig informasjon. For eksempel, når en mulig mistenkt er identifisert, bestemmer sjefen. Etterforskerne skal deretter arrestere den mistenkte, noen ganger etter å ha jaktet den mistenkte gatelangs i London. Scenen flytter seg deretter til et avhørsrom hos politiet, hvor etterforskerne forsøker å få den mistenkte til å komme med informasjon eller tilstå deres eventuelle lovbrudd. Etter hvert skal politiet samarbeide med en påtalemyndighet før en eventuell arrestasjon. Saken blir deretter oversendt til Crown Prosecution Service som blant annet skal forberede vitner, eller bestemme hva slags bevis de skal føre for rettssaken.

Etterforskerne kan også dukke opp igjen for å vitne i løpet av rettssaken, eller arrestere eventuelle andre mistenkte. Men mesteparten av etterforskningen i andre halvdel av episodene blir gjennomført av Crown Prosecution Service. I enkelte episoder kan det hende at publikum aldri eksplisitt får se den endelige dommen i rettssaken, eller utfallet av forskjellige juridiske avtaler. Hvis CPS taper en sak mot en mistenkt, kan episoden av og til vise hvordan de forsøker å finne ytterligere anklager eller beviser mot den mistenkte. Noen episoder dreier seg også om moralske og etiske diskusjoner, inkludert retten til å dø (dødshjelp) eller retten til å få leve (abort) og retten til å bære våpen og våpen-kontroll.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «ITV announces Law & Order: UK is to take a break from our screens». "ITV Press Centre". Besøkt 21. oktober 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Law & Order: UKInternet Movie Database Rediger på Wikidata