Lavazza

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lavazza
Lavazza-Logo.svg
Org.formS.p.A.
Bransje Kaffe
Etablert1895
MorselskapLavazza Premium Coffees Corp., Lavazza Coffee (UK) Ltd., Lavazza Australia Pty Ltd. og Lavazza France S.A.S.
Datterselskap(er) Luigi Lavazza Deutschland GmbH
HovedkontorTorino
Grunnlegger(e)Luigi Lavazza
Antall ansatte3 800
Omsetning1 473 000 000 euro
Nettsidehttp://www.lavazza.com, https://www.lavazza.it/it.html
Reklameplakat for Lacazza, ca. 1900. Kaffe transorteres til havn et sted i Indokina

Lavazza (egentlig Luigi Lavazza S.p.A.) er en italiensk kaffeprodusent. Selskapet ble grunnlagt i Torino i 1895 av Luigi Lavazza (18591959).

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapets grunnlegger kjøpte i 1895 en liten kolonialbutikk, Paissa Olivero, i det gamle kommersielle distriktet i Torino. Kjøpet kostet ham 26 000 lire, hvilket tilsvarte omkring 20 amerikanske dollar etter datidens verdi.

Det var på den tiden vanlig å drive både produksjon og utsalg i kaffebutikkene. Kaffebønnene ble kjøpt inn rå, og så ristet og blandet etter kundenes ønsker. Luigi Lavazza fant dette interessant, og hadde allerede vist at han var en dyktig kaffeblander. Selskapet vokste jevnt, og i 1910 utvidet de til grossistsalg. Under første verdenskrig sluttet hans tre sønner Mario, Beppe og Pericle seg til selskapet. De solgte på denne tiden fortsatt andre varer i tillegg til kaffe.

I 1927 ble det moderne Luigi Lavazza S.p.A. organisert. Etter Folkeforbundets økonomiske sanksjoner mot Italia og utbruddet av andre verdenskrig valgte selskapet å fokusere kun på kaffeproduksjon. Omsetningen nådde på det tidspunkt tusen tonn i året.

Luigi Lavazza trakk seg tilbake i 1936, og overlot selskapet til sine sønner. Det er fortsatt i slektens eie, pr. 2006 i fjerde generasjon. Det er den desiderte største kaffeprodusenten i Italia, med omkring 45 % markedsandel i 2004, og selger til mer enn 60 land.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]