Laurits Clausen Scabo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Laurits Clausen Scavenius eller Scabo (f. 1. november 1562 i København, død 1. desember 1626 i Stavanger) var biskop og professor.

I København[rediger | rediger kilde]

Scabo studerte ved Universitetet i København, reiste så utenlands, og ble rektor ved Vor frue skole, eller Metropolitanskolen i København fra 1590. I 1594 ble han professor ved Københavns Universitet, og senere ble han sogneprest i TårnbyAmager og prost.

Biskop i Stavanger[rediger | rediger kilde]

Scavenius-kartet, trykt av Joan Blaeu og Cornelius Bleau i 1638, etter original fra 1618. Grensen for Stavanger stift er trukket mellom Kragerø og Langesund. «Tellemarck» er oppført som del av «Opslo stift». I Hallingdal er Stavanger stift angitt til midt på Krøderen, mens i Valdres er grensen trukket over Sperillen.

I mai 1605 ble Scavenius utnevnt som biskop i Stavanger.

Han fikk utarbeidet en jordebok - Graagaas - over alt kirkelig gods i stiftet omkring 1620. Han fornyet det da forfalne Stavanger hospital med en ny fundas i 1612.

Som Vello Helk påviste, sto han i forbindelse med jesuittordenens kollegium i Braunsberg i Øst-Preussen (nå Braniewo i Polen). I et brev fra Scavenius sier han: «certo nunc scio, unam esse Catholicam Ecclesiam extra quam non est salus» ('nå vet jeg sikkert at det finnes én katolsk kirke og at det ikke er noen frelse utenfor den').[1] Han holdt sin katolske tro skjult.

Han er mest kjent i ettertid for det kartet han angivelig skal ha tegnet over Stavanger stift. Kartet som heter «Diæcesis Stavangriensis & partes aliquot vicinæ» ble utgitt i 1640 av Blaue. Dette kartet er kreditert Scavenius, derav uttrykket Scaveniuskartet. I 1662 og 1665 ble «Scaveniuskartet» delt i en nordlig og en sydlig del: «Episcopatvm Stavangriæ Pars Borealis» og «Episcopatvm Stavangriæ Pars Australis». Også denne gang var Blaue utgiver. Selv om Scavenius er oppført som opphavsmann til kartet er det trolig Peder Claussøn Friis som er kartografen bak kartet.

Familie[rediger | rediger kilde]

Han ble senest 1593 gift med Marthe (Mette) Ditlevsdatter Fox (eller Foss) fra Køge (født senest 1576).

Av hans barn kjennes disse

  • Sønnen Ditlef Scavenius ca. 1593 – 1665, magister og prest i Stavanger.
  • Datteren Anne Scavenius, gift med sokneprest i KleppJæren Gabriel Lauritzsen Lind (1595–1633).

Han bodde i Bispegården i Stavanger, som er omtrent midt på dagens Domkirkeplassen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vibeke Roggen, NBL-artikkelen.


Forgjenger:
 Jørgen Erikson 
Luthersk biskop av Stavanger
Etterfølger:
 Tomas Cortsen Wegner