Laurent Imbert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Laurent Imbert
Født23. mars 1796[1]Rediger på Wikidata
Marignane
Død21. sep. 1839[1]Rediger på Wikidata (43 år)
Saenamteo
BeskjeftigelseKatolsk prest (1819–), misjonær, katolsk biskop (1837–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetFrankrike
Medlem avDet parisiske ytremisjonsselskap

Laurent-Marie-Joseph Imbert M.E.P. (koreansk navn: Bum Se-hyeong; født 23. mars 1796 i Marignane i Frankrike, halshugget den 21. september 1839 vær Seoul i Korea) var en fransk katolsk misjonær fra det parisiske ytremisjonsselskap. Han ble biskop og ble martyrdrept i Korea.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født i en fattig landbrukerfamilie og studerte ved Missions Étrangères de Paris presteseminar fra 1818.

Prest[rediger | rediger kilde]

Etter sin prestevielse den 18. desember 1819 ble han sendt til Kina i 1820. Innen han kom dit underviste han ved collegium generale i Penang i Malaya fra april 1821 til januar 1822.

Sankt Laurent-Marie-Joseph Imberts relikvier i Den gode hyrdes katedral i Singapore.

I 1821 ønsket biskop Esprit-Marie-Joseph Florens, apostolisk vikar av Siam å sende ham til Singapore, der han ville åpne en misjonsstasjon. Først ville han imidlertid få undersøkt forholdene på øya. Det var det oppdraget den unge misjonøren hadde å utføre. Han nådde Singapore den 11. desember 1821 og tilbrakte omlag en uke der. Imbert kan ha vært den første prest som celebrerte messe på øya.

I 1822 seilte han mot Macao, men ettersom han ikke kunne komme dit direkte oppholdt han seg i to år i Tonkin i Fransk Indokina. I Kina virket han tolv år i Sichuan og grunnla et seminar i Moupin.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 26. april 1836 ble han utnevnt til apostolisk vikar av Korea og titulærbiskop av Capsa. Den 14. mai 1837 ble han bispeviet av biskop Giacomo Luigi Fontana, M.E.P., apostolisk vikar av Sichuan. Han begav seg i hemmelighet fra Mandsjuria til Korea samme år. På denne tid gjennomgikk Korea en periode med kristendomsforfølgelse.

Den 10. august 1839 ble biskop Imbert forrådt. Da han innså at det bare var et spørsmål tid innen han skulle arresteres og henrettes feilet han messen og overgav seg til dem som lå i bakhold for ham. Han ble ført til Seoul der han ble torturert for å avsløre hvor de utenlandske misjonærene opphold seg.

I forhåpningen om at hans konvertitter skulle bli latt i fred dersom alle utlendinger gav seg til kjenne skrev han til sine medmisjonærer, Pierre-Philibert Maubant og Jacques-Honoré Chastan, og bad dem om å overgi seg til de koreanske myndigheter. Han skrev: «Den gode hyrde legger ned sitt liv for sine får» (Joh. 10:11).

De fulgte oppfordringen, og de tre ble holdt fengslet sammen. De ble forhørt i tre dager for at de skulle avsløre konvertittenes navn og oppholdssteder. Trass i tortur avsverget han ikke sin tro. Da torturen mislyktes med å nedbryte dem, ble de sendt til et annet fengsel og til slutt henrettet i Saenamteo i Korea. Deres kropper ble utstilt til beskuelse i flere dager, men ble til slutt begravet på fjellet Nogu.

De tre martyrene tilhørte de 79 koreanske martyrer som ble saligkåret i 1925, og blant de 103 martyrer som ble kanonisert av Johannes Paul II i Seoul den 6. mai 1984. Festdagen for Sankt Laurent-Marie-Joseph Imbert er den 20. september (tidligere den 10. juni).

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID imbertl[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.catholic-hierarchy.org imbert.html, lest 6. desember 2022