Laugspokal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Laugspokalen fra 1821 fra skreddersvennenes laug i Christiania.[1] På pokalen står det på en side gravert: den 24. Junii 1821 Blev denne Velkomst Opprettet af Skrædder Svendene i Christiania som den tiid var af begge Forenede Rigets Sønner / Held vor konge / Held vort Norge. På den andre siden står det: Carl den 14 de Johan Sverig og Norges konge. Pokalen er laget i sølv av gullsmeden Ahasverus Kaas som tok borgerskap i Christiania i 1807. Høyde 41,5 cm. Pokalen er nå på Norsk Folkemuseum. NF. 1909-0117. Foto Anne-Lise reinsfelt, Norsk Folkemuseum.

Laugspokal er et drikkekar som ble brukt i håndverkslaugene. Laugspokalene ble brukt i ritualene når nye medlemmer eller vandrende svenner skulle ønskes velkommen i lauget og til andre høytidelige skåler. De kalles derfor ofte også for velkomster.

Laugspokaler har lokk og er gjerne rikt dekorert. Laugspokalene her ofte påhengte skilt med medlemmenes navn eller initialer og årstall, og skiltene er gjerne dekorert med symboler knyttet til vedkommende fag. Det var skikk og bruk at nye svenner ga et slikt skilt ved opptagelsen i lauget. De bevarte, norske laugspokalene er laget av metall (tinn, kobber eller sølv), men i Danmark er det også brukt laugspokaler av glass, keramikk og tre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Krohn-Hansen (1942) s. 165-166.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Krohn-Hansen, Thv. (1942): Norsk velkomster fra laugstiden. Oslo

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]