Lauga (Nærøysund)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lauga
LandNorges flagg Norge
FylkeTrøndelag
KommuneNærøysund
Befolkning288 (2021)
Høyde o.h.10 meter
Posisjonskart
Lauga ligger i Norge
Lauga (Nærøysund)
Lauga
Lauga (Norge)
Kart
Lauga
64°47′43″N 11°25′46″Ø

Lauga er en grunnkrets i Nærøysund kommune i Trøndelag. Grunnkretsen ligger sør i kommunen og består bl.a. av bygdene Lauga, Strand og Øksninga. Lauga grenser til Varøya i vest, Steine i sør og Skaga i øst.

Fv769 går gjennom grunnkretsen. Fra Lauga er det ca 11 km nordover til Sørli vegdele der FV769 møter Fv770. Fra Sørli vegdele er det 7 km vestover til Rørvik, og 13 km østover til Kolvereid. Fra Lauga fortsetter Fv 769 østover til Hofles (9 km) og fergeforbindelsen Hofles-Geisnes-Lund. Fra Strandval vegdele på Skjånes, som ligger midt i grunnkretsen starter FV768 og går sørover til Abelvær (18 km).

Lauga grunnkrets har 266 innbyggere pr. 1. januar 2021.[1]

På Strandvall ligger Jettestuen[2], som er en landhandel og nettbutikk.

Lauga[rediger | rediger kilde]

Lauga er ei bygd som ligger sentralt i denne delen av Nærøysund. Ved krysset på Skjånes, nord i bygda, ligger den lokale butikken. Nordvestover fra Skjånes ligger Storeval og veien mot Varøya. Sørvestover fra Skjånes kommer man til Laugagårdene og veien mot Abelvær. Nordøst for Lauga ligger nabobygda Strand.

Lauga var i sin tid hovedsete for Sverdrup-familien, som var markant i denne delen av landet. Flere av de kjente navnene innen Sverdrup-slekten stammer herfra. Mest kjent er nok Georg Sverdrup, som ble født på Lauga i 1770. Han vokste opp til å bli professor og universitetsbibliotekar, men kanskje var han først og fremst kjent som en sentral mann under Riksforsamlingen på Eidsvoll. Gården som Sverdrup vokste opp på er borte, men i området står en minnebauta over eidsvollsmannen.

Ved Sverdrupbautaen ligger Laugtun Ungdomshus,[3] som eies av Ungdomslaget Laugen.[4] Ungdomslaget er et aktivt lag som hvert år viser enten et skuespill eller en revy på nasjonaldagen for å hedre Georg Sverdrup som var sentral i etableringen av feiringa av 17. mai som nasjonaldag.

Strand i Namdalen[rediger | rediger kilde]

Strand ligger rett øst for Skjånes ved Strandasundet. Strand er et gammelt handelssted i Indre Nærøy. Her var det butikk, dampskipsekspedisjon og poståpneri. Strand var anløpssted for de gamle dampskipsrutene på Folden. Poståpneriet på Strand ble opprettet i 1882. I 1977 ble status endret til postkontor, med postnummer 7953 Strand i Namdalen.[5] Postkontoret ble nedlagt i 1996.

På Strand ligger det en 3 avd. barnehage, med 72 plasser.[6]

På Strand svinger Fv 769 nordover til Skagakorsen, før den fortsetter østover til Skaga og Hofles. Fra Strand går Øksningveien østover til Øksninga (1,5 km).

Øksninga[rediger | rediger kilde]

Øksninga er ei øy som ligger mellom Lauga og Skaga. Øya har fastlandsforbindelse over Øksningsundet via Øksninga bru..

På Økninga er det 5 gårder. Øst på Øksninga ved Astridholmen har Val videregående skole anlegg som brukes i forbindelse med undervisning innen akvakultur.

Øksningsundet og Øksninga bru

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «04317: Grunnkretsenes befolkning (G) 1999 - 2021». PX-Web SSB (norsk). Besøkt 22. juli 2021. [død lenke]
  2. ^ «Jettestuen.no - Nytt & nostalgisk». Jettestuen.no - Nytt & nostalgisk (norsk). Besøkt 22. juli 2021. 
  3. ^ «Laugtun - Norges Ungdomslag». ungdomshus.no (norsk). Arkivert fra originalen 14. mai 2021. Besøkt 22. juli 2021. 
  4. ^ «Log In or Sign Up to View». www.facebook.com (engelsk). Besøkt 22. juli 2021. 
  5. ^ (PDF) http://nordenfjeldskefilateli.com/Hjemsted/Kommunevis_ntr.pdf. 
  6. ^ «Strand barnehage - Nærøy kommune». www.naroysund.kommune.no. Arkivert fra originalen 22. juli 2021. Besøkt 22. juli 2021.