Lasere og flysikkerhet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Peking av lasere mot fly (eller med andre sterke lyskilder, for eksempel søkelys) kan skape farlige situasjoner ved å føre til distraksjon eller midlertidig blindhet hos piloten, og er spesielt farlig i kritiske faser av flygingen som for eksempel ved landing eller takeoff.

Det er liten sannsynlighet for at hverken en synlig eller usynlig laserstråler brukt av forbrukere kan forårsake permanent skade på pilotens øyne, da det er kun er laservåpen utviklet for militært bruk som er kraftige nok til det.[trenger referanse] Disse våpnene er dessuten svært dyre og strengt kontrollert slik at det i praksis er umulig for sivile brukere å forårsake strukturelle skader på et fly med en laser.[trenger referanse]

Man kan oppnå bedre flysikkerhet med tanke på lasere på to måter:

  • Folk på bakken må utvise stor forsiktighet for å forhindre eller minimere at lasere eller annet sterkt lys blir rettet i luftrommet, og spesielt mot fly.
  • Piloter bør være bevisste på faren om lasere, og ha kunnskap om grunnleggende gjenopprettingsprosedyrer dersom de blir utsatt for lasere.

Peking av lasere mot fly kan være farlig for piloter[1], og har resultert i arrestasjoner i Norge. I en eventuell rettssak kan straffelovens paragraf 150 anvendes, som har en strafferamme på inntil 6 års fengsel som straff «for den som forstyrrer den sikre drift av luftfartøy».[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]