Lars Johan Bucht

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lars Johan Bucht
Født3. juli 1813Rediger på Wikidata
Død8. nov. 1852Rediger på Wikidata (39 år)
BeskjeftigelseSkribent Rediger på Wikidata
BarnGustaf Wilhelm Bucht
NasjonalitetSverige

Lars Johan Bucht (født 3. juli 1813 i Karungi i Norrbotten i Sverige, død 8. november 1852 i Kautokeino), var lensmann.

Bucht var lensmann i Överluleå fra ca. 1838 til 1848, da han ble suspendert for «försummelse i tjänsten» og søkte avskjed.

Fra 1848 til 1849 arbeidet han i Mounioniska i Finland som kontorassistent. Her engasjerte han seg også i arbeidet mot læstadianismen, som hadde fått stor oppslutning i distriktet. Fra 1849 søkte han arbeid på Finnmarkskysten, og fikk etter en stund arbeid hos en handelsmann i Talvik.

I september 1851 reiste han med handelsmann Carl Johan Ruth til Kautokeino for å hjelpe han med forretningsdriften. I Kautokeino var det på den tiden stor religiøs uro knyttet til den læstadianske vekkelsen. Lensmann Ole Isaksen Hætta var selv tilknyttet vekkelsen, og sokneprest Stockfleth sendte klage til futen over at lensmannen ikke greide å sørge for ro på stedet, slik at han kunne gjennomføre gudstjenestene. Stockfleth rådet futen til å gi Bucht fullmakt til å virke som lensmann. Da Ole I. Hætta ble avsatt 8. desember 1851, ble Bucht foreløpig ansatt i lensmannstillingen.

Som lensmann fikk Bucht ansvar for å gjennomføre arrestasjoner og innkreving av saksomkostninger for de som var dømt etter uroen. De åndelig vakte samene så på Bucht som en fiende, og ved Kautokeino-opprøret 8. november 1852 ble både Bucht og handelsmannen drept.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nellejet Zorgdrager. De rettferdiges strid : Kautokeino 1852 : samisk motstand mot norsk kolonialisme ; oversatt

fra nederlandsk av Trond Kirkeby-Garstad. – Nesbru : Vett & viten ; Oslo : i samarbeid med Norsk folkemuseum, 1997. – 558 s..(Samiske samlinger ; B.18, red.: Ove Pettersen).

  • Länsman Buchts brev. Tornedalica nr 25 1978.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]