Lars E. Hanssen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lars E. Hanssen
Lars e hanssen2007.jpg
Født26. mai 1949Rediger på Wikidata (72 år)
Beskjeftigelse Lege, professor, politiker
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Far Per Folkvord HanssenRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Lars Erik Folkvord Hanssen (født 26. mai 1949) er en norsk lege, tidligere helsedirektør og direktør for Vitenskapskomiteen for mattrygghet fra 2012 og professor, dr.med.[1]

Utdannelse og yrkeskarriere[rediger | rediger kilde]

Lars E. Hanssen vokste opp i Stavanger, der han var russepresident. Senere ble han preses og styremedlem på Blindern Studenterhjem og utnevnt til Høy Bukk.

Han ble utdannet lege i 1973 og dr.med. i 1980 og er spesialist i indremedisin, gastroenterologi og endokrinologi. Han var knyttet til Rikshospitalet fra 1984, etter hvert som sjeflege og professor til 1994. Ved Rikshospitalet la han grunnlaget for det senere Centre of excellence for behandling av nevroendokrin kreft (ENETS). Han har publisert et stort antall vitenskapelige arbeider.

Fra 1994 arbeidet han i Statens helsetilsyn som assisterende helsedirektør under Anne Alvik. Fra 2001 til august 2012 var han direktør, til og med 2006 med tittel helsedirektør. I hans tid ble tilsynsansvaret utvidet til også å omfatte barneverntjenester, sosiale tjenester, folkehelsearbeid, medisinsk og helsefaglig forskning og tilsyn med helsetjenester til militært personell i operasjoner i utlandet. I 2013 kom endelig de årlige stortingsmeldingene om kvalitet og pasientsikkerhet.

I august 2012 tiltrådte han stillingen som direktør for sekretariatet for Vitenskapskomiteen for mattrygghet, en stilling han hadde til 2019. Der ble ansvaret utvidet med Fremmede organismer og handel med truede arter CITES og mikrobiell økologi. Vitenskapskomiteen for mattrygghet endret derfor navn til Vitenskapskomiteen for mat og miljø i 2017. Han var norsk representant i Advisory Forum i European Food Safety Authority (EFSA) fra august 2012 til midten av 2019.

Lars E. Hanssen var styremedlem for WHOs International Agency for Research on Cancer (IARC) i Lyon fra 1997 og styreleder (President) fra 2006 til 2010. Han har vært sjefredaktør for Scandinavian Journal of Gastroenterology og områdestyreleder for Medisin og helse i Norges forskningsråd. Han har vært styremedlem i Sørlandet sykehus HF fra 2013 til 2018.

Hanssen gjennomførte kandidatstudiet i helseadministrasjon ved Universitetet i Oslo i 1989, pedagogikk for universitetslærere i 1990, Forsvarets høgskole i 1995 og NATO Defense College i Roma i 1999–2000. Han har vært professor i indremedisin ved Universitetet i Oslo og professor II i medisin ved Institutt for samfunnsmedisinske fag, Universitetet i Bergen, samt fakultetsrådsleder, Det medisinske fakultet, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

I 2001 fikk han YS-Stats medbestemmelsespris: «Lederen har bidratt til god ledelse, godt arbeidsmiljø, bedre resultatoppnåelse og et godt forhold til publikum.»

Kongen har i 2021 utnevnt ham til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden «for fremragende bidrag til utviklingen av norsk helsetjeneste.»

Fra 2020 er han styremedlem i Nordre Aker Arbeiderparti og fra 2022 i tillegg styremedlem i Korsvoll Arbeiderpartilag.[trenger referanse]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Doktoravhandlingen:

  • Studies on the regulation of the plasma secretin concentration, Gastroenterologisk forskningslaboratorium, avd. 9/indremedisin, Ullevål sykehus, Oslo 1980

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lars. E. Hanssen 70 år - omtale i Aftenposten 26. mai 2019

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Anne Alvik 
Medisinaldirektør / Helsedirektør
Etterfølger:
 Tittelen tatt ut av loven