Lars E. Hanssen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lars E. Hanssen
Lars e hanssen2007.jpg
Født26. mai 1949 (70 år)
Far Per Folkvord Hanssen
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Lege, professor
Nasjonalitet Norge

Lars Erik Folkvord Hanssen (født 26. mai 1949) er en norsk lege, direktør for Vitenskapskomiteen for mattrygghet fra 2012 og professor, dr.med.[1]

Utdannelse og yrkeskarriere[rediger | rediger kilde]

Lars E. Hanssen vokste opp i Stavanger, der han var russepresident. Senere ble han preses og styremedlem på Blindern Studenterhjem og utnevnt til Høy Bukk. Han ble utdannet lege i 1973 og dr.med. i 1980 og er spesialist i indremedisin, gastroenterologi og endokrinologi. Han var knyttet til Rikshospitalet fra 1984, der han la grunnlaget for det senere Centre of excellence for behandling av nevroendokrin kreft (ENETS).

Han har publisert et stort antall vitenskapelige arbeider. I 2001 fikk han YS-Stats medbestemmelsespris: «Lederen har bidratt til god ledelse, godt arbeidsmiljø, bedre resultatoppnåelse og et godt forhold til publikum.»

Fra 1994 arbeidet han i Statens helsetilsyn, fra 2001 til august 2012 som direktør, til og med 2006 med tittel helsedirektør. I hans tid ble tilsynsansvaret utvidet til også å omfatte barneverntjenester, sosiale tjenester, folkehelsearbeid, medisinsk- og helsefaglig forskning, samt tilsyn med helsetjenester til militært personell i operasjoner i utlandet. I 2013 kom endelig de årlige stortingsmeldingene om kvalitet og pasientsikkerhet. Fra 1994 til 2001 var han assisterende helsedirektør under Anne Alvik.

Han kom da fra stillingen som sjeflege og professor ved Rikshospitalet. I august 2012 tiltrådte han stillingen som direktør for sekretariatet for Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Der ble ansvaret utvidet med Fremmede organismer og handel med truede arter CITES, og mikrobiell økologi. Vitenskapskomiteen for mattrygghet endret derfor navn til Vitenskapskomiteen for mat og miljø i 2017. Han er norsk representant i Advisory Forum i European Food Safety Authority (EFSA)

Lars E. Hanssen var styreleder for WHOs International Agency for Research on Cancer (IARC) en periode fra 2006. Han har vært sjefredaktør for Scandinavian Journal of Gastroenterology og områdestyreleder for Medisin og helse i Norges forskningsråd. Han har vært styremedlem i Sørlandet sykehus HF fra 2013 til 2018.

Hanssen gjennomførte kandidatstudiet i helseadministrasjon ved Universitetet i Oslo i 1989, pedagogikk for universitetslærere i 1990, Forsvarets høgskole i 1995 og NATO Defense College i Roma i 1999-2000. Han har vært professor i indremedisin ved Universitetet i Oslo og professor II i medisin ved Institutt for samfunnsmedisinske fag, Universitetet i Bergen, samt fakultetsrådsleder, Det medisinske fakultet, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Doktoravhandlingen:

  • Studies on the regulation of the plasma secretin concentration, Gastroenterologisk forskningslaboratorium, avd. 9/indremedisin, Ullevål sykehus, Oslo 1980

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lars. E. Hanssen 70 år - omtale i Aftenposten 26. mai 2019

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Anne Alvik 
Medisinaldirektør / Helsedirektør
Etterfølger:
 Tittelen tatt ut av loven