Lappobevegelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Emblem for den finske, nasjonalistiske, anti-kommunistiske Lappo-bevegelsen (Lapuan liike) 1930. Bevegelsen var aktiv 1929–1932.

Lappobevegelsen (på finsk Lapuan liike, på svensk Lapporörelsen) var en finsk antikommunistisk og fascistisk påvirket bevegelse som ble opprettet i 1929 i Lappo sogn (Lapua) i Österbotten. Den fikk støtte fra bønder som hadde kjempet for de hvite under den finske borgerkrigen i 1918, men også fra deler av hæren, kirken og industrien.[1] Disse gruppene var misfornøyd med regjeringens forsoningspolitikk etter borgerkrigen som i stor grad gav amnesti til de røde. Førere for bevegelsen var storbonden Vihtori Kosola (1884–1936) og general Kurt Wallenius (1893–1984).[1] I Mäntsälä-opprøret (finsk Mäntsälän kapina) i 1932 forsøkte bevegelsen å begå statskupp, men dette ble forhindret og bevegelsen oppløst etter etter en rettssak samme høst. Den politiske kampen fortsatte i Fosterländska folkrörelsen (finsk Isänmaallinen kansanliike, IKL), et parti som hadde et reaksjonært og nazistisk program, særlig i krigsåra mot Sovjetunionen under vinterkrigen 1939–1940 og fortsettelseskrigen 1941-44.

Fra «Bondemarsjen» (finsk Talonpoikaismarss), Lappo-bevegelsens maktdemonstrasjon mot Helsinki 7. juli 1930. Den finske regjeringa ga etter for dette presset, og en ny lov til «vern om republikken» førbød blant annet kommunistiske aviser i landet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.