Laokoon-gruppen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den romerske kopien av Laokoon-gruppen er eksempel på gresk skulptur i hellenistisk stil. Skulpturen er fra ca. 50 f. Kr. og ble funnet i Roma i 1506. Den har siden tilhørt vatikanmuseene der. Skulpturen viser Laokoon og sønnene som blir drept av sjøormer.

Laokoon-gruppen, også kalt Laokoon og sønnene hans, er en monumental gresk skulptur i seinhellenistisk stil fra omkring år 50 f. Kr.[1] Den viser den trojanske presten Laokoon og hans to sønner som blir drept av sjøormer. Skulpturen er antagelig hogd av tre skulptører fra øya Rhodos; Hegesandros, Athenedoros, og Polydoros. Statuen er bevart i en romersk marmorkopi som står i Vatikanmuseene. Det finnes i tillegg flere seinere kopier.

Skulpturen ble funnet av en vinbonde den 14. januar 1506 i en vingård ikke langt fra basilikaen Santa Maria Maggiore i Roma. Pave Julius II sendte Guiliano da Sangallo og Michelangelo Buonarroti, som da begge arbeidet i Vatikanet, for å granske oppdagelsen.

Nøyaktig én måned etter funnet ble gjort, utstilte paven skulpturen av Laokoon og hans sønner i sjøormens grep. Den 14. februar 1506 regnes derfor som Vatikanmuseenes fødselsdag; denne skulpturen var den første som slik ble stilt ut til offentlig skue der.

Laokoongruppen fikk stor oppmerksomhet da den ble funnet og inspirerte renessansekunstnere som Michelangelo og andre. Skulpturen likner stilmessig på skulpturgruppene fra Sperlonga og relieffrisenPergamonalteret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Digital Sculpture Project: Laocoön, "Catalogue Entry: Laocoon Group"

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]