Langtrekkende akustisk enhet (LRAD)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En LRAD på toppen av en politibil fra New York City Police Department

En langtrekkende akustisk enhet (engelsk: long-range acoustic device, LRAD) er et akustisk våpen, lydkanon og infralydvåpen[1] utviklet av LRAD Corporation. Politiorganisasjoner og produsenten hevder at LRAD-systemer er hovedsakelig konstruert for langtrekkende kommunikasjon,[2] men enheten har en ekstremt høy kapasitet målt i desibel, og er kontroversielt brukt som et ikke-dødelige våpen for kontroll av menneskemengder.

Enheten kan benyttes som en høyttaler for å forsterke en stemme eller den kan sende ut en tone med et sterkt lydtrykk som kan være meget smertefullt.

Innen skipsfart er enheten brukt som et advarselssystem til offshore-installasjoner så som eksempelvis boreplattformer eller vindmølleparker som er i kraftig utbredelse i danske farvann.[3]

LRAD-operatører benytter hørselsvern
LRAD på et US Navy-skip
LRAD på RMS «Queen Mary 2»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kesslen, Ben (22. mai 2019). «Plug your ears and run». NBC News. Besøkt 7. juni 2020. 
  2. ^ «Long Range Acoustic Device Industry Applications - Public Safety & Security Solution». Arkivert fra originalen 20. juni 2019. Besøkt 26. juni 2019. 
  3. ^ Ann-Katrin Wehrmann: Starke Lautsprecher sollen Sicherheit in Offshore-Windparks erhöhen. I Hansa, Hæfte 6/2012, S. 64/65, Schiffahrts-Verlag Hansa, Hamburg 2012, ISSN 0017-7504