Langtrekkende akustisk enhet (LRAD)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En LRAD på toppen av en politibil fra New York City Police Department

En langtrekkende akustisk enhet (engelsk: Long Range Acoustic Device LRAD) er et akustisk våpen, lydkanon og infralydvåpen[1] utviklet av LRAD Corporation. Politiorganisasjoner og produsenten hevder at LRAD-systemer er hovedsakelig konstruert for langtrekkende kommunikasjon,[2] men enheten har en ekstremt høy kapasitet målt i desibel, og er kontroversielt brukt som et ikke-dødelige våpen for kontroll av menneskemengder.

Enheten kan benyttes som en høyttaler for å forsterke en stemme eller den kan sende ut en tone med et sterkt lydtrykk som kan være meget smertefullt.

Innen skipsfart er enheten brukt som et advarselssystem til offshore-installasjoner så som eksempelvis boreplattformer eller vindmølleparker som er i kraftig utbredelse i danske farvann.[3]

LRAD-operatører benytter hørselsvern
LRAD på et US Navy-skip
LRAD på RMS «Queen Mary 2»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kesslen, Ben (22. mai 2019). «Plug your ears and run». NBC News. Besøkt 7. juni 2020. 
  2. ^ «Long Range Acoustic Device Industry Applications - Public Safety & Security Solution». Arkivert fra originalen 20. juni 2019. Besøkt 26. juni 2019. 
  3. ^ Ann-Katrin Wehrmann: Starke Lautsprecher sollen Sicherheit in Offshore-Windparks erhöhen. I Hansa, Hæfte 6/2012, S. 64/65, Schiffahrts-Verlag Hansa, Hamburg 2012, ISSN 0017-7504